Напишете дума/думи за търсене

Стимулирайте червата през ваканцията

По време на ваканцията често се проявяват проблеми с редовното изхождане. Новият стереотип, смяната на ежедневната среда, промененият хранителен режим и питейна вода или непредвидени обстоятелства въздействат неблагоприятно на храносмилателната система и променят установения й ритъм.

Дори и далече от удобствата на дома си можете да се справите с ленивия си стомах. Подсещаме ви за няколко прости и ефикасни начина.

Осигурете си храна с повече растителни фибри, които ускоряват естественото й придвижване през червата. Яжте зелени зеленчуци, особено зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле. Структурата на техните растителни влакна е плътна и те преминават през храносмилателната система без напълно да се обработят. Така механично стимулират перисталтиката и прочистват пространствата между чревните власинки от натрупани шлаки.

Консумирайте ежедневно варива, зърнени храни и черен хляб. Грубата им структура улеснява придвижването на храната през червата.

Пийте достатъчно течности. Най-здравословно се утолява жаждата с леко посолен айрян, а и вероятното наличие в него на лактобацили влияе благотворно на чревната флора и храносмилането.

Някои плодове са с доказано слабително действие и може да ги консумирате ежедневно и в големи количества. Това са грозде, круши, сини сливи, смокини, диня, праскови. Изяждайте всяка сутрин по няколко сливи или смокини, пресни или изсушени, накиснати във вода през нощта, която можете да изпиете. Кивито освен че е витаминозна бомба, също действа прочистващо.

Ако не сте успели да се изходите в последните 2-3 дни, преминете на динена диета. Няколко дни яжте диня в неограничено количество. Този плод тонизира активно чревната дейност, особено ако не ядете нищо друго. Ще ви помогне да се справите с проблема, но ще успеете да оптимизирате и теглото си.

Сутрин е препоръчително да изпивате чаша топла вода с разтворена лъжица мед и половин изцеден лимон. Слабителният ефект на пчелния мед на гладно е изпитан в практиката.

Прясно изцедени зеленчукови и плодови сокове сутрин на гладно засилват перисталтиката на ленивите черва и ускоряват изпразването им.

От аптеката може да си осигурите добавки с високо съдържание на ацидофилус. Полезните лактобактерии въздействат на храносмилането по много и различни благотворни начини.

Бихте могли да използвате и билки със слабително действие като майчин лист, зърнастец или ленено семе. Техният ефект е значително по-мек от химическите пургативи, но и те, при прекомерно използване, губят действието си.

Ето няколко съвета как да ги използвате правилно
Направете отвара от избраната от вас билка, като варите 1 ч. л. майчин лист или зърнастец 5 мин. в 250 мл вода. Оставете 30 мин. да престои и след прецеждане изпийте цялото количество наведнъж. Това трябва да става вечер, тъй като се очаква слабителният ефект да се прояви на другата сутрин и е добре да сте си у дома.

Доказано очистително действие има и лененото семе.

Като основен източник на фибри, то не само предпазва от сериозни заболявания като атеросклероза и рак на дебелото черво, но и пряко регулира излишните килограми, много често последствие от нередовен стомах. Лененото семе действа не само слабително, но и като регулатор на чревната функция. Накиснете семената във вода за една нощ или ги варете 20-30 мин. на тих огън. Прецедете и отделената слизеста течност изпийте сутринта.

Запек може да получите и при продължително летене със самолет, поради различното атмосферно налягане и стреса от полета. Направете опит да го избегнете, като се движите колкото може повече по време на пътуването - правете гимнастика на място, движете ръце и крака, сядайте и ставайте, разходете се по пътеката, посетете тоалетната, пийте много вода.

Редовната физическа активност изразходва повече енергия, ускорява метаболизма и е средство за справяне със запека. Използвайте максимално почивката си за системно и качествено раздвижване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X