Напишете дума/думи за търсене

Кои са четирите вида стареене?

Защо има хора, за които времето сякаш не минава?
Това е като мистерия, енигма на генетиката, която им позволява да остаряват толкова добре. Може би като Дориан Грей са продали душата си и имат картина на тавана, която остарява вместо тях.

И защо има индивиди, които са още млади, но имат влошено здраве и лош външен вид? Отговорът се крие в техните възрастови типове. Според науката има четири вида стареене.

Терминът „възрастов тип” определя начина, по който всеки индивид страда от действието на молекулния и клетъчен спад. Има определени геномни маркери, които определят процеса на стареене, който обикновено започва през 30-те години. Това е моментът, когато метаболизмът се забавя. Има хормонални промени и кръвта носи по-малко протеини.

В зависимост от вашия тип, ще остареете по един от четири начина. Те са като генетични пътища, които ви казват какви процеси ще започнат и ще доминират бавния спад на стареенето. Интересното е, че тези процеси не са необратими.

Ето защо, ако знаете възрастовия си тип, бихте могли да използвате по-подходящи стратегии за забавяне на стареенето.
Може също така да подобрите здравето си и да намалите рисковите фактори като инфаркти или чернодробна дисфункция.

Остаряването е нещо повече от допълнителни рождени дни.
Отвъд нашата хронологична възраст е физиологичната възраст, която се влияе от начина ни на живот и генетиката. Тези два елемента определят фактори, които варират от това дали притежаваме по-здрава костна структура до по-активен метаболизъм.

Добрият хранителен режим, активният живот и доброто управление на ежедневния стрес медиират производството на теломераза.
Това е ензим, който защитава теломерите - последователностите, вградени в краищата на хромозомите, които ги защитават всеки път, когато се делят.

Грижата за тази част от хромозомата да не се счупи е ключова за
поддържането на здравето и младостта.

Четирите вида стареене
Изследване, публикувано в списание Nature, твърди, че има четири вида стареене. Всяка от тях е белязан от определен генотип. Това изследване, проведено в Станфордския университет, анализира остаряването на 106 души на възраст между 29 и 75 години в продължение на десетилетия.

Резултатите идентифицират четири молекулярни модела, които определят, от една страна, самото стареене и, от друга, свързаните с него заболявания. Всеки от нас може да притежава един или повече генотипове.


1. Имунологичен възрастов тип
Настинки, инфекции, изтощение, чувство на слабост. Има хора, които от ранна възраст вече показват по-слаб имунен отговор.
Това може да е молекулярен тригер за тялото да започне да се забавя. Също така за започване на възпалителни процеси и хормонални промени. Например имунният възрастов тип може да доведе до евентуално развитие на ревматоиден артрит.

2. Метаболитен възрастов тип
Това е най-често срещаният от четирите вида стареене. Това е свързано с факта, че възрастните хора са склонни да развиват диабет тип 2. Това се дължи на хормонални и метаболитни промени. Тези фактори са изключително важни.
Нашият стил на хранене е ключът към активирането на нашия тип метаболитно стареене. Фактори като затлъстяване, холестерол или хипертония са причина да бъдем засегнати рано от времето.

3. Нефритен възрастов тип
Как се грижите за бъбреците си? Пиенето на много вода и избягването на преработени храни или такива с твърде много сол ще посредничат за правилната грижа за вашите бъбреци. Тези органи са ключови за вашето благосъстояние: те елиминират отпадъците и поддържат правилен баланс между соли, вода, минерали и т.н.
Лошото здраве на бъбреците също е тих спусък за преждевременно стареене.

4. Чернодробен възрастов тип
Както добре знаем, лошата чернодробна функция е риск за здравето и благосъстоянието. Според това проучване тя не само дирижира остаряването на хората, но лошият начин на живот и хранителните навици също могат да бъдат фатални.

Познаването на четирите типа стареене и свързаните с тях възрастови типове е предимство. Това ще ни позволи в бъдеще да създадем по-конкретни и персонализирани насоки за всеки един от нас. Ще има лекарства, които ще предотвратят ранното развитие на различни заболявания.

Фактът, че медицината напредва в тази област, отговаря на социална неотложност на човечеството. Ние сме все по-застаряващо общество и всички трябва да достигнем есента на живота си в по-добро състояние. Иначе няма смисъл да имаме голяма продължителност на живота, ако здравето ни не се подобри и не успяваме да се наслаждаваме на живота.
Да остаряваш здравословно, не трябва да е привилегия, а право.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X