Напишете дума/думи за търсене

8 начина да не качваме килограми през зимата

Зимните месеци са доста коварни за нашата фигура. Комбинацията от угощения по празниците, повече похапване заради студа и по-малко движение улеснява напълняването. За да не ви се налага напролет да се подлагате на изтощителни диети, вземете мерки още отсега.

Префасонирайте зимните ястия

Традиционните зимни ястия са мазни и доста засищащи. Не е нужно да се отказвате от всичко, което обичате, но направете малки промени.

От телешкото избирайте само врат и джолан, от свинското - джолан и плешка. Приготвяйте ги в тенджера под налягане или печени на фурна с минимално количество мазнина.

Откажете се от запържването. Така ще спестите около 135 ккал за всеки 100 г месо. Откажете се и от любимите сланина, бекон и луканка. Спестявате по 150 ккал от 100 г.

Изключително вкусни за зимните дни са и платата от сирена в комбинация с вино. Заменете обаче синьото сирене и ементала с бяло саламурено. Така ще спестите за всеки 100 г сирене по 90 ккал.

Основна съставка в повечето ястия през този сезон са картофите. За да не трупате килограми, за всяко ястие намалявайте нужното количество картофи наполовина и добавяйте моркови, чушки, карфиол, тиквички. 200 г картофи по-малко ще ви спестят 70 ккал.

Намалете използването на мазнина и сметана за готвене. Всяка лъжичка по-малко ви спестява 90 ккал.

Бадеми за залъгване на глада

Ако много ви се дояде между храненията, не се нахвърляйте над сладките и шоколадите, а изберете ядки. Най-подходящи са бадемите. Диетолозите са правили изследване сред доброволци, които са консумирали по две шепи бадеми на ден допълнително към стандартното си хранене в продължение на 5 месеца и 90 % от тях не са качили и грам.

Прием на достатъчно калций

Изследванията показват, че хората, които приемат достатъчно калций, са със най-здравословно тегло. Дължи се на факта, че този елемент пречи на трупането на мазнини, като благоприятства бързото им изгаряне.

Яжте всеки ден по една кофичка мляко (това ви набавя около 200 мг калций), една чаша прясно мляко (300 мг), 100 г сирене (400 мг). Това прави общо 900 мг, което е препоръчителният дневен прием за мъже и жени в зряла възраст. Имайте предвид, че подрастващите се нуждаят от повече - 1300 мг, жените и мъжете след 50 години - 1500 мг, бременните и кърмачките -1500 мг.

Заложете на супите

Ако винаги започвате обяда или вечерята със супа, тя ще запълни стомаха ви и така ще ядете по-малко след това. Кремсупите са невероятно засищащи и изключително препоръчителни за студените дни. Не ги приготвяйте обаче със сметана за готвене и не запържвайте продуктите преди варенето. Вместо само от картофи си направете от картофи и тиквички - така ще намалите приетите калории и ще си набавите допълнително количество фибри, които са изключително полезни.

Стевия вместо захар

Когато приготвяте любимите си кексове и сладки, заложете на стевия. Наричат я “медена трева”, защото е изключително сладка и е естествен заместител на захарта. Произходът й е от Южна Америка, но днес вече е широко разпространена по цял свят, защото е полезна и идеален вариант за хората, които искат да похапват сладко, без да качват килограми. Листата от стевия в естествената си форма са приблизително 30-40 пъти по-сладки от обикновената захар, а под формата на екстракт - от 100 до 300 пъти по-сладки. Стевията е идеална като подсладител на напитки, както и за приготвянето на всякакви сладкарски изделия.

Яжте предимно зеленчуци и плодове

Нашият организъм се нуждае от поне пет плода или зеленчука на ден. Консумирайте ги наведнъж под формата на салата, ако става дума за зеленчуци, а ако са плодове, ги разпределете на няколко приема - два на закуска, един като десерт на обяд, един за следобедна закуска и един на вечеря. Не забравяйте, че зеленчуците са средно 30 ккал на 100 г, а плодовете 50 ккал. Те ни набавят и необходимото количество фибри за добро храносмилане. Винаги избирайте сезонните и за предпочитане от собствената ви страна.

Винаги закусвайте

Не случайно казват, че закуската е най-важното хранене за деня. В никакъв случай не я пропускайте, защото иначе рискувате по-късно през деня да огладнеете изключително много, когато вече приемът на калории трябва да е ограничен. Добрите новини са, че сутрин може да си позволите дори по нещо сладко, без това да се отрази на фигурата ви. Идеалните варианти са овесени ядки с плодове или две филии пълнозърнест хляб със сирене и едно сварено яйце.

Поне веднъж седмично разтоварвайте

Зимата не е подходящ сезон за дълги диети, защото те изтощават организма и ставате податливи на вируси. Вместо това се препоръчва веднъж седмично да правите по един разтоварващ ден. Така хем няма да трупате килограми, хем няма да се лишавате от храна за дълго. Най-добре започнете деня с прясно изцеден сок от цвекло, ябълки и моркови. На обяд изберете салата, а за вечеря зеленчуци на пара. През деня пийте много течности - например един литър зелен чай. Ще видите, че ще се чувствате добре, защото с такъв разтоварващ ден прочиствате организма от токсини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X