Напишете дума/думи за търсене

Любовта по-тъпи или по-интелигентни ни прави? Науката отговаря

Хората често казват, че когато човек се влюби, той губи ума си по един или друг начин. Всъщност неврологията доказа, че е точно обратното! Любовта ни прави по-интелигентни!
Когато човек е влюбен, няколко неща се променят в мозъка и физиологията му.

Всеки, който е влюбен, особено в началото на връзката, се чувства по-буден и емоционално свързан със света. Освен това той е по-съпричастен и състрадателен.
Факт е, че любовта ни прави по-добри човешки същества. В допълнение към това неврологията откри, че любовта също ни прави по-умни. Защо?

Химията налюбовта е предимно в мозъка и трансформацията, че влюбването достига до области, които изпълняват познавателните ни функции.

"Да почувстваме любовта на хората, които обичаме, е огън, който храни живота ни."
-Пабло Неруда-

Любовта ни прави по-интелигентни
За да се стигне до заключението, че любовта ни прави по-умни, група изследователи от Университета на Чикаго сканирали мозъците на няколко души, които са били влюбени. Тези изображения, заедно с други тестове, показали, че индивидите, които обичат, също мислят по-бързо, възприемат идеите и поведението на други хора по-ясно и са по-креативни.

За да стигнат до тези заключения, учените използвали електроди. Те ги поставили върху главите на участниците и след това им показвали поредица от снимки, включително и една на техните партньори. Освен това те им казвали различни имена, включително името на половинката им.
Изследователите открили, че 12 мозъчни зони се активират, когато анкетираните видят любимия си човек или чуят името му. Една от областите, които проявяват особено интензивна активност, е ъгловата извивка - един от регионите, които традиционно се свързват с абстрактно мислене и творчество.

„Загуба на ума“
Резултатите от проучването са доста убедителни. Не губим ума си, когато сме влюбени, а любовта наистина ни прави по-интелигентни.
В тази връзка изследователите сравняват ъгловата извивка с малък робот, който може да активира сложна невронна мрежа.

Ъгловата извивка играе роля във функции като обработка на числа и език, както и в много сложни автобиографични данни. Това означава, че заедно с любовта ние придобиваме и специална способност да разбираме по-добре собственото си поведение. Това се случва на по-дълбоко ниво, отколкото в нормалните ситуации.

Това увеличаване на мисълта и възприятието прави влюбените хора по-способни да разбират поведението на околните на по-сериозно ниво. Така те възприемат характеристиките на останалите по-ефективно и разпознават чувствата си по-добре. Ето защо изследователите стигнали до извода, че любовта ни прави и по-добри хора.

Отвъд първоначалната влюбеност
Ясно е, че всички тези мозъчни активирания и реакции са по-интензивни по време на етапа на влюбеност. Друго проучване обаче установява, че същите ефекти могат да се наблюдават по-късно във връзката.
Изследване на Калифорнийския университет потвърди това. Този път изследователите изследвали двойки, които са били заедно средно 21,4 години. Общото между тях е, че те твърдели, че все още са влюбени в съответните си партньори. Изследователите установили, че мозъкът им реагира по подобен начин на двойките, които са влюбени отскоро.

Едно допълнително наблюдение е свързано с повишеното количество допамин в мозъка на проучваните двойки.
Допаминът е невротрансмитер, който има благоприятен ефект върху настроението на човека и също така влияе върху познавателната активност. Помага за регулиране и модулиране на информационните потоци. В тази връзка дефицитът на допамин води до трудности с паметта, вниманието и решаването на проблеми.

Въз основа на всички тези доказателства може да стигнем до извода, че любовта наистина ни прави по-интелигентни.
Такава интелигентност се отнася не само до строго познавателни въпроси и теми, но обхваща и по-широкия свят на емоционалната интелигентност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X