Напишете дума/думи за търсене

Ползите за здравето от седенето в изправено положение

Според науката мозъкът и постуралната ос са свързани. Това означава, че нещо толкова просто като седенето на стол с изправен гръб може да подобри както настроението, така и концентрацията.
Невролозите твърдят, че стойката и мозъкът са свързани. Те твърдят, че количеството стрес, който изпитвате, е свързано с тези две променливи.

Може би вече сте забелязали, че не е същото да учите или да работите с прегърбен гръб, както когато сте в изправено положение. Всъщност, когато подобрите стойката си, повдигнете главата си и подравните гърба към стола, забелязвате промяна. Изведнъж вниманието ви се подобрява и се чувствате по-мотивирани.

Това е почти като да направите нулиране на тялото и ума си.

Как седенето в изправено положение помага за укрепване на ума?
Вероятно през живота си сте чували думите „седни изправен“ много пъти. Може би сте си помислили, че това предложение е насочено към грижата за гръбначния ви стълб. Безспорно е, всеки знае колко деликатна и важна е тази област на тялото. Това, с което не всеки може би е наясно, е как стойката е свързана с емоциите.

Един от специалистите, изучавали тази тема най-интензивно, е д-р Ерик Пепър. Той е поведенчески учен и професор в университета в Сан Франциско. В един от своите научни статии Пепър твърди, че изправеното положение помага за укрепване на ума. Той открива, че по този начин учениците могат да подобрят представянето си по математика.
Добрата стойка оптимизира вниманието и ангажираността към задачата. Освен това регулира настроението. Д-р Пепър посочва, че когато сте прегърбени, умът ви не работи на 100 процента.

Вашата стойка влияе върху това как изглеждате и се чувствате
Наясно сме, че чувството на тъга често е склонно да насърчава прегърбен вид поза. Освен това стресовите състояния могат да ви държат в неудобно и дори болезнено положение с часове, без дори да забележите.
Понякога е достатъчно просто да се разтегнете. Поемете дълбоко въздух и изправете гърба, ще забележите как незабавно се подобрява вашето благосъстояние. Всъщност умът ви се рестартира и енергийните ви нива се подобряват.

Мозъкът свързва определени пози с определени състояния на ума. Например лежането, прегърбена или наведена поза са свързани с почивка или обезсърчение. Следователно те намаляват нивата ви на внимание.

Въплътено познание
Има един изключително интересен феномен, който учените наричат въплътено познание. Това преживяване се определя от нещо много просто. Факт е, че не само стойката модулира настроението, но и движенията ви могат да повлияят на това, което мислите.

Автономният университет в Мадрид провежда проучване, което твърди, че когато кимвате или клатите глава, влияе на оценката ви за нещо. Ако кимнете с глава, получавате увереност в мислите си. Но когато клатите глава, губите увереност в това, което мислите.

Въплътеното познание ни напомня, че движенията също предизвикват емоции и дори поредица от мисли в мозъка. Асоциация, която обяснява защо седенето в изправено положение подобрява качеството на мислите и дори ви кара да се чувствате по-креативни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X