Напишете дума/думи за търсене

История с поука - всеки акт на доброта е важен

Думите притежават мощна сила. И всички обичаме хубава история, нали? Ако търсите мотивация или просто искате да си напомните за малките радости и удоволствия в живота, тази история, с правилната комбинация от удоволствие и учене, със сигурност ще ви вдъхнови.
-----
Близо до къщата ми има парк с малко езеро в единия край. Всяка сутрин в неделя правя джогинг в този парк. Почти всеки път до езерото седи възрастна жена с метална клетка до нея.

Днес любопитството ми ме накара да спра и да се приближа до нея.
Когато погледнах по-отблизо, видях, че клетката всъщност е малък метален капан и има няколко костенурки, които обикалят около него невредими. Дамата взе една от костенурките в ръцете си и внимателно изтърка черупката й с гъба.

„Добро утро“, казах. „Идвам тук за джогинг всяка неделя сутрин и ви виждам да седите тук, до езерото. Моля, не се притеснявайте от моята любознателност, но се чудя какво правите с костенурките.”

Дамата се усмихна и каза: „Почиствам черупката на костенурката. Те натрупват водорасли и други утайки по черупките си, което ги прави по-тежки и им пречи на плуването. Това намалява и способността им да абсорбират топлина. С течение на времето черупките им стават слаби и корозират."

„Охо! Това е наистина дълбокомислено от Ваша страна!”, възкликнах аз.

Тя продължи: „Всяка неделя сутрин прекарвам няколко часа край езерото, за да се отпусна и да помогна на тези малки момчета да останат чисти. Колкото и странно да звучи, това е моят малък начин да направя промяна в света."

Аз отвърнах: „Но всички останали сладководни костенурки имат водорасли и други измет върху черупките си. Те живеят с това през целия си живот, нали? "

„Да, за съжаление, те не могат да се справят“, отговори тя.

„Оценявам Вашите добри усилия, но не мислите ли, че времето Ви може да се използва по-добре? Съмнявам се, че има добри хора като Вас, които им помагат да останат чисти. Така че, ако 99% костенурки живеят по този начин, тогава не се обиждайте, но наистина ли Вашите усилия оказват влияние?”

Дамата се засмя на глас. Тя се върна към почистването на последната порция водорасли от костенурката в скута си, след това вдигна поглед към мен и каза:
„Скъпи, ако този малчуган можеше да говори, той с удоволствие би ти казал, че моите грижи към него правят голяма промяна в света.“


Поуката от историята:
Всеки малък акт на доброта е от значение. Всеки човек може да промени нещата и да промени света по свой собствен начин.
Нашите малки прояви на доброта допринасят за подобряването на всичко около нас. Разбира се, едно действие не може да промени света веднага, но изпраща вълни във всичките му краища. Добрите дела резонират и дават надежда. Всичко, от което се нуждаем, е добра воля и малко смелост.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X