Напишете дума/думи за търсене

5 психологически причини зад гризането на ноктите

От деца ни казват, че гризането на ноктите е лош навик.
Въпреки че е много лесно да се критикуват хората заради тази привичка, понякога причините зад нея могат да бъдат психологически и по-сериозни, отколкото изглеждат на пръв поглед.
Прекомерното гризане на ноктите е известно още като онихофагия и е състояние, от което страдат много хора. Разбирането на психологическите причини за гризането на ноктите може да ви помогне да ограничите този навик и да се откажете от него завинаги.

1. Детска травма
Поведението при гризане на нокти обикновено се свързва с тревожност, психически натиск и напрежение и това облекчава част от стреса, който чувствате в ума си. Понякога гризането на ноктите може да възникне в детството ви, когато може би сте гризали ноктите си, за да се справите със стреса и напрежението в дома или училището. Тъй като сте били дете и всъщност не сте имали много сила да се справите с негативните преживявания, които идват по пътя ви, затова гризането на ноктите ви е послужило като механизъм за справяне.

Навикът за гризане на ноктите обикновено започва на възраст от 5 до 6 години и момчетата са по-склонни да имат този навик.

2. Склонности към самонараняване
Прекомерното гризане на ноктите може да доведе до дълбоки наранявания на пръстите и ноктите, тъй като когато постоянно хапете кожичките си, това нокътното легло и ви прави податливи на сериозни инфекции.

Когато гризането на ноктите стане прекалено прекомерно и започне да ви причинява истинска вреда, то бързо преминава в категорията на самонанесеното насилие или самонараняването. Ако този навик не бъде лекуван или контролиран навреме, той може да доведе до сериозни последици като счупване на кости, разкъсване на кожата на пръстите и дори ампутация на пръстите.

3. Перфекционизъм
Перфекционизмът понякога може да играе основна роля в гризането на ноктите, тъй като някои хора са по-склонни да хапят ноктите си, когато се чувстват разочаровани или отегчени.

Изследователите смятат, че на хората, които се идентифицират като перфекционисти, им е трудно да се отпуснат повече и им е трудно да вършат работата си с нормална скорост, в сравнение с хората, които не са перфекционисти.

В резултат на това те са по-склонни да станат по-неудовлетворени и разочаровани от всичко около себе си, когато почувстват, че не изпълняват истинския си потенциал и не постигат целите си. За да се справят с всички тези тревожни мисли и нарастващия стрес в умовете си, те прибягват до гризане на ноктите.


4. Компулсивно поведение
Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) също може да бъде основна причина за тенденциите за гризане на ноктите.

Гризането на ноктите е просто рутинно нещо, което трябва да правите, когато искате да се освободите от целия стрес, който ви измъчва, и се опитвате да се чувствате по-добре от това, което ви притеснява. Правенето на тази рутина и отдаването на този натрапчив навик може да ви накара да се почувствате, сякаш се справяте със ситуацията по много по-добър начин и това е единственият начин да се почувствате спокойни.
Точно както всяко друго натрапчиво поведение произлиза заради страх, стрес и тревожност, гризането на нокти е същото. Въпреки че не помага за подобряване на стресовата ситуация, може временно да почувствате, че е така.

5. Орална зависимост
Зигмунд Фройд е казва, че навикът за гризане на ноктите може да бъде свързан със свръхстимулация по време на фазата на кърмене на детето. Той вярва, че майките, които прекалено кърмят бебетата си, несъзнателно създават орално зависими или орално фиксирани възрастни. Въпреки че няма солидна теория, която да потвърди това твърдение, ако се замислите, бебетата са известни с това, че поставят всичко, което попаднат в устата си.
Така че може би този навик не се е променил напълно дори след като някой влезе в зряла възраст. Тази орална фиксация остава същата, само начинът е различен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X