Напишете дума/думи за търсене

А ти плувиофил ли си?

На някои места по света вали почти всеки ден.
На други пък не виждат дъжд с години.
Въпреки това, независимо дали поради честотата си или поради липсата, дъждът често предизвиква интереса на хората.
Всъщност той отдавна се е превърнал в символ на романтика, преход и трансформация.

Дъждът е често срещана тема в литературата и киното. Звукът му дори е вдъхновил множество музикални композиции. Има хора, които проявяват особен вид очарование от този природен феномен и те се наричат плувиофили.

Плувиофилът просто обича дъжда и всичко свързано с него.
Хората, които изпитват това специално привличане към дъжда, обикновено се отличават с две изключителни характеристики:


Те се наслаждават на дъжда чувствено
Плувиофилите изпитват огромно сетивно удоволствие, свързано с дъжда. Всички или почти всичките им сетива участват в наслаждаването на падащите капки вода от небето.

От една страна, те обичат да гледат как дъждовните капки падат директно или през прозорците. Съзерцанието на дъжда, следване на пътя, който всяка капка очертава върху стъклото на прозореца, виждайки как се блъскат в земята, им дава огромно усещане за спокойствие и радост. Освен това им позволява да се помирят с природата и да си позволят момент на пауза и размисъл.
Те имат неудържимо желание да се накисват под поройните дъждове или поне да усещат дъжда върху кожата си. Усещането им за допир се активира, когато усетят водата и това поражда у тях чувство на благополучие и свобода.

Плувиофилите обичат звука на дъжда. Всъщност изследванията показват, че звукът от бури или дъжд е полезен, за да ни отпусне или да подобри концентрацията ни. Това е така, защото обикновено това е мек и монотонен звук.

Плувиофилите обичат миризмата след дъжд. Ароматът на влажната земя, известна още като петрихор, е източник на наслада за тях. Тази миризма е резултат от комбинация от елементи. Тя включва геосмин - молекула, произведена от определен вид актинобактерии, растителни масла и други вещества, присъстващи в земята, които се активират от дъждовната вода. За плувиофилите петрихорът се свързва с усещания за промяна, преход и обновление.


Обичат сивите дни
Друга характеристика на плувиофилите е връзката, която имат със сивото небе. За разлика от повечето хора, тези, които обичат дъжда, намират сивото небе, натежало от тъмни облаци, едновременно удобно и успокояващо. Може дори да се чувстват приповдигнати в дъждовни дни и депресирани в слънчеви дни.

Възможно е хората да станат плувиофили, ако страдат от непоносимост към топлина. Това означава, че предпочитат студен и дъждовен климат, защото горещият им причинява алергии, обриви или слънчеви изгаряния.
Не е случайно, че дъждът се появява толкова често в поезията и в най-красивите и драматични филмови импресии.

Всъщност дъждът има силата да ни вдъхновява, да освободи въображението ни и да ни свърже отново с природата и скритата красота на света.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X