Напишете дума/думи за търсене

Пуснете желанието за контрол и ще бъдете щастливи. Ето как

В миналата статия разгледахме този феномен с нуждата да контролираме всичско около нас, както и на какво е възможно да се дължи. Днес ще ви запознаем с няколко начина да пуснете контрола, да се понесете по течението и да опитате да бъдете по-смели и по-щастливи.

„Заземете се“ и получете прояснение

Трудно е да се откажеш от контрола, когато си физиологично и емоционално недобре. Затова практикувайте следното всеки ден:

Съсредоточете се върху вдишването и издишването си и забележете как реагира тялото ви. Например, обърнете внимание на крайниците, главата, пулса, раменете, стомаха и гърдите.

Докато тялото и умът ви се отпускат и се присъединяват един към друг в настоящето, изяснете какво в тази ситуация ви кара да искате да я контролирате. Задайте си въпроса: „Кое е най-лошото, което може да се случи, ако се откажа от нуждата си от контрол?“

Докато размишлявате върху този въпрос, обърнете внимание на това как се чувства и променя тялото ви.

Помислете: на каква част от това мога да повлияя? След това създайте своя план за действие.

Например не можете да контролирате задръстванията. Но можете да контролирате напускането на къщата си по-рано (което може да доведе до пропускане на по-голямата част от гадния трафик). Можете да контролирате как прекарвате времето си в колата. Може да идентифицирате успокояващи, дори радостни неща, които да правите, като разговор с приятел, слушане на аудиокнига, откриване на нова музика.

Мислете смело, но управляемо

Пускането на контрола може да се бъде страшно усещане. Обикновено изграждаме тази стена на контрол около нас, защото тя ни помага да се чувстваме сигурни и структурирани по някакъв начин.

Ето защо е препоръчително да се откажете с темпо, което е удобно и управляемо - и да имате различни стратегии за справяне, от които да се водите. Например можете да практикувате йога или да си водите дневник за вашите мисли и чувства: пространство, където записвате всичко, което възниква като въпрос, страх, откритие от вас за вас. Толкова е важно да признаем емоциите си и да ги погледнем очи в очи. Воденето на дневник също е полезен начин да проучите откъде произтича вашата нужда от контрол.

Променете перспективата си

Опитайте се да видите от „птичи поглед“ онова, което искате да контролирате. Това може да означава да помислите как ще се чувствате по въпроса след пет години. Дали е толкова важно това, което се опитвате да контролирате, да бъде подлагано на опити за контрол.

Практикувайте радикално приемане

Приемането, че непредсказуемостта е неизбежна, може да ви помогне да се откажете от нездравословното чувство за контрол и да потисне безпокойството ви. С прости думи, приемете и не се противопоставяйте на неща, които не можете да промените.

Започнете, като обърнете внимание на манията си за контрол и я коригирате. Например следващия път, когато жадувате за контрол, си кажете: „Въпреки че съм уплашен/а от промяната, това е моята възможност да практикувам приемане и да се движа спокойно по течението.“

Понякога нуждата ни от контрол е твърде упорита и може да се нуждаете от работа с терапевт. Специалистът ще ви помогне да се отпуснете и да се задвижите спокойно по течението.

8 сигнала, че детето се нуждае от терапевт

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X