Напишете дума/думи за търсене

6-те неща, които не бива да пускаме в тоалетната

В много случаи използваме тоалетната като кошче за всякакъв вид отпадъци. Правейки това обаче забравяме как работят дренажните системи. Помнете, че водата и всичко, което пускаме в тоалетната, винаги оказват влияние върху околната среда, особено върху крайните приемници, в които се вливат тръбите.

Така че, ако искате да предотвратите запушването на тоалетната си, както и да избегнете повреда на тръбите на вашата сграда и отрицателни въздействия върху околната среда, обърнете внимание на тези неща, които никога не бива да пускате в тоалетната.

Мокри кърпички
Влажните кърпички са най-пагубната форма на отпадъци в тоалетните и тръбите. Те са една от най-честите причини за повреди и запушвания. Освен това са едни от най-големите врагове на екосистемите, особено в океана, където те прогресивно се натрупват.

Биоразграждането на тези кърпички може да отнеме до 100 години и в зависимост от състава си те могат да отделят частици пластмаса (или микропластмаса), наред с други съединения, които постепенно увреждат всички морски видове.


Презервативи
Макар и по-рядко, презервативите могат да се заклещят в дренажните тръби и дори в самите тоалетни. Тези продукти трябва да се изхвърлят в кошчето за боклук, поради материала, от който са направени.
Повечето презервативи са направени от латекс – суровина, която е органична и може да се разгради по-лесно от други подобни материали.
Това условие обаче не е изпълнено, когато е в контакт с вода.

Кондомите, направени от полиуретан, не са биоразградими. Какъвто и да е материалът, препоръката е да не ги изхвърляте в тоалетната, за да избегнете замърсяване и повреда.

Масла от всякакъв вид
Друго нещо, което не трябва да пускате в тоалетната, са маслата. Когато се хвърлят там, те влизат в контакт с вода и образуват топка грес, която запушва тръбите и дренажите. Освен това маслата запушват изходната тръба, поради което може да причините лоши миризми, които излизат от тоалетната и се разпространяват из дома ви.

Коса и косми
Изчислено е, че един човек има до 100 000 косъма, от които между 50 и 150 падат всеки ден.
Ако ежедневно ги пускате в тоалетната си, рискът косата да започне да се заплита в тръбите е гигантски и в средносрочен план може да създаде топки косми, в които други отпадъци се забиват, причинявайки запушвания.
За да избегнете неприятностите, най-добре е да изхвърляте космите в кошчето за боклук.

Превръзки, интимни тампони, тампони за сваляне на грим и други памучни отпадъци
Някои видове интимни тампони, тампони за отстраняване на грим и памучни тампони са често срещани запушвания в пречиствателните станции за отпадъчни води.

Котешки, кучешки или други отпадъци от домашни любимци
Микроорганизми и паразити присъстват в екскрементите на живи същества, включително на домашните любимци. Както показват проучванията, изпражненията от котки могат да се заразят с Toxoplasma gondii, които могат да се разпространят при хора чрез контакт.
Хвърляйки акитата на домашните си любимци в тоалетната, може да замърсите други видове, които са в контакт с крайния воден приемник.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X