Напишете дума/думи за търсене

Импетиго: симптоми и причини

Импетигото е кожна инфекция, която се причинява от бактерии и чиито клинични прояви включват появата на рани по лицето.
Това инфекциозно заболяване е доста заразно и засяга предимно деца. Импетиго се среща рядко при възрастни. Смята се, че около 1% от децата в Европа са страдали от това заболяване. В Латинска Америка процентът достига 15%. Това не е сериозен проблем, но може да доведе до значителни последици. 

Обикновено се среща в детството, при деца на възраст между 2 и 6 години. На този етап няма напълно изградени хигиенни навици и има много физически контакт между децата.


Когато сте изправени пред случай на импетиго, е важно да го лекувате във възможно най-кратък срок. Въпреки че по принцип не е сериозно, е много заразно и се разпространява бързо. При някои деца може да предизвика и постинфекциозен гломерулонефрит, който е сериозен проблем.

Какво е импетиго?

Децата са най-засегнати от импетиго. Обикновено се появява като червени рани по лицето. Те се намират предимно близо до устата или носа. Могат да се намерят и по ръцете и краката. Когато се спукат, оставят струпеи с цвят на мед.

Инфекцията се случва в епидермиса, който е най-повърхностната област на кожата. В тази област има защитен слой, наречен кератин, който действа като бариера от контакт с външния свят. Ако този слой е отслабен или повреден, позволява на бактериите, които причиняват импетиго, да преминат.

Има основно три вида импетиго:
• Мехури: Причинява се от стафилококи и води до образуване на мехури по кожата.
• Без образуване на мехури. Причинява се от стрептококова бактерия и вместо да образува мехури, разяжда кожата. Това е най-често срещаната форма.
• Тип ектима. Генерира язви, вместо мехури или ерозии.

Симптоми
Първият симптом на това заболяване е зачервяване на кожата, сякаш нещо я е раздразнило. Също така става сърбяща. Малко по-късно се появяват малки мехури или везикули. Те имат много тънко покритие, което лесно се пропуква.

Когато се спукат, мехурите или везикулите отделят гной. Това вещество е силно заразно и всеки контакт с него трябва да се избягва. Някои мехури са особено устойчиви и имат жълтеникава коричка около тях.

Много често е лимфните възли в близост до засегнатата област да се подуят. Това обаче е симптом, който често остава незабелязан. Няма температура или дискомфорт, защото това е локализирана инфекция.

Причини за импетиго
Импетиго обикновено се причинява от бактерии Staphylococcus aureus или Streptococcus pyogenes. Вторият вид е известен също като „Стрептокок от група А“ и е причина за стрептокок в гърлото.

Заболяването се получава при директен контакт със заразен човек.

Ако детето се почеше и след това докосне друга част от тялото си, инфекцията може да се пренесе в тази нова област. Заболяването се разпространява и чрез докосване на предмети, които са били в пряк контакт с кожата, като дрехи, кърпи и др.


Основни рискови фактори за импетиго
• Възраст. Засяга предимно деца на възраст между 2 и 6 години.
• Пренаселеност. Заразата се разпространява на места с висока концентрация на деца.
• Климат. Импетигото се среща по-често в горещ, влажен климат и през лятото.
• Кожни лезии. Бактериите импетиго обикновено навлизат в кожата чрез малки рани, като ухапвания от насекоми или подобни лезии.
Макар и рядко, заболяването може да се появи и при възрастни. Най-застрашени са тези, чиято имунна система е отслабена, или от употребата на лекарства, или от друго заболяване. Диабетиците също са рискова популация.

Обикновено раните заздравяват след известно време и не оставят белези. Само в редки случаи възникват усложнения. Най-честите са проблеми с бъбреците или деформираща дерматопаникулоза.
Заболяването обикновено се лекува с антибиотици. Препоръчва се детето да не ходи на училище поне 24 часа след началото на лечението. В някои случаи се препоръчва да покриете засегнатата област с превръзка или марля.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X