Напишете дума/думи за търсене

Сок от грозде и ананас за намаляване на холестерола

Холестеролът е липопротеин , който се намира в кръвта на хора и животни. Въпреки че връзките му със сърдечносъдовия риск в днешно време започват да се поставят под въпрос, добра идея е да се поддържа в рамките на препоръчаните параметри.

80% от холестерола се генерира от черния дроб, докато 20% идва от диетичните храни. Това вещество играе важна роля в транспорта на липиди през кръвта.

Когато водим нездравословен начин на живот и спазваме лоши диети, липидният профил на тялото може да се промени. Тази промяна може да причини определени проблеми на сърдечносъдово ниво.

За да намалите холестерола и да се насладите на добро качество на живот, е много важно да промените хранителните навици. Освен това трябва да избягвате храни, които могат да генерират натрупване на това вещество в тялото.


Ползите от гроздето за намаляване на сърдечносъдовия риск
Гроздето съдържа вещества, които могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания. Този плод е богат на антиоксиданти, витамини и минерали, които подобряват здравето на сърдечносъдовата система и забавят стареенето.

Сред ползите от консумацията на грозде откриваме:
• Високи количества антиоксиданти, които забавят действието на свободните радикали в организма.
• Високи количества флавоноиди като кверцетин, катехин и антоцианин. Те осигуряват защитен ефект върху сърцето и предотвратяват появата на заболявания.
• Флавоноидите помагат за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и допринасят за доброто кръвообращение.
• Поради съдържанието си на полифеноли, намалява агрегацията на тромбоцитите и намалява риска от атеросклероза.

Ползите от ананаса
Ананасът е плод, богат на вода, витамини, минерали и антиоксиданти. Тези хранителни вещества стимулират елиминирането на токсичните вещества от тялото. Освен това е с много ниско съдържание на калории и може да се включва ежедневно във вашата диета, за да се възползвате максимално от всичките му предимства.

Сред тях са:
• Има добро съдържание на фибри. Редовната им консумация помага да се контролират нивата на холестерола.
• Ниската му калоричност и високото съдържание на вода го правят идеална храна за включване в нискокалорична диета за отслабване. Така той действа косвено в намаляването на холестерола, тъй като ограничаването на енергията променя липидния профил.

Как да си приготвите сок от грозде и ананас, за да подобрите сърдечносъдовото си здраве
Комбинирайки свойствата на гроздето и ананаса, може да направим вкусен сок, богат на хранителни вещества, които ще намалят риска от сърдечносъдови заболявания. Трябва обаче да се изясни, че това е напитка, която помага в нашата диета и че за оптимални резултати е важно човек с лош холестерол да подобри навиците си на живот.

• 1 ананас
• 15 зърна грозде
• Чаша вода (200 мл)

Обелете и нарежете ананаса. Премахнете сърцевината. След това нарежете гроздето наполовина, но не отстранявайте кожата или семките. Сложете всичко в блендера. Сервирайте охладено.
Въпреки че диетата може леко да модулира нивата на холестерола, в много случаи има генетични фактори, които им влияят.

Препоръчваме да спазвате разнообразна и балансирана диета, както и да практикувате физически упражнения.
Важно е да следвате препоръките на лекаря, когато става въпрос за промяна на нашия липиден профил.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X