Напишете дума/думи за търсене

Брадавици по главата: причини, рискове и как да ги премахнем

Брадавиците по главата обикновено са доброкачествени лезии, но понякога те могат да бъдат симптом на сериозно заболяване. Ето защо не е препоръчително да ги игнорирате.

Истината е, че в повечето случаи брадавиците по главата изчезват сами и не създават сериозни проблеми. Това, което причиняват, е дискомфорт, тъй като външният им вид е неприятен и понякога много забележим.

Те имат заоблен вид и почти винаги са кафяви, но могат да бъдат и бежови или розови. Понякога върху тях се забелязват и черни точки. Усещат се груби или люспести на допир, но са безболезнени.

Те са с размери от 1 милиметър до няколко сантиметра. В допълнение към обикновените брадавици могат да се появят и други видове:
• Плоски брадавици: те са по-малко груби и по-малки като размер. Понякога са жълтеникави на цвят, а понякога кафяви. Обикновено се появяват няколко наведнъж.
• Нишковидни брадавици: изглеждат като нишки или четки и растат много бързо.

Брадавиците по главата се бъркат с други видове състояния:
• Себорейна кератоза
• Актинична кератоза
• Маслен невус
Бенки

Защо се появяват?
Брадавиците на главата са кожно заболяване, причинено от човешкия папиломен вирус (HPV). Има повече от 100 вида от този вирусен агент, но ако се появят на главата, те обикновено са от подтипове 1, 2, 4 или 7. Те са различни от тези, които причиняват генитални брадавици.

HPV е много заразен. Следователно брадавиците по главата се появяват при директен или индиректен контакт. Първият е контакт кожа до кожа с друг човек. Непряк контакт е чрез лични вещи, като четки за коса или шапки.

Освен това засегнатото лице може да бъде самозаразно. Това се случва, когато има брадавица в друга област на тялото и тя е докосната или надраскана. Ако този човек след това докосне скалпа си, той може да пренесе вируса там.


Възможни рискове от брадавици по главата
Хората, които имат брадавици по главите си, често се чудят дали представляват някаква опасност. Обикновено тези лезии не представляват никакъв риск и не причиняват значителни последици.

Те обикновено изчезват, след като HPV вирусът завърши своя цикъл. Това отнема от няколко месеца до малко повече от година. Междувременно единственият дискомфорт е козметичен.
Във всеки случай е важно да бъдете бдителни. В някои случаи те могат да бъдат сбъркани с друг вид, който наистина е опасен.

Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с дерматолог, ако настъпи някоя от тези промени:
• Интензивен сърбеж
• Отделяне на гной
• Кървене в лезията
• Засегнатото лице страда от диабет
• Увеличаване на размера на брадавиците
• Промени в текстурата или цвета на брадавицата
• Дискомфорт или болка при разресване или миене на главата

Как да лекуваме брадавици по главата?

Салицилова киселина
Това е лекарство без рецепта, което се намира под формата на течност, гел или лепенка. Трябва да се прилага ежедневно директно върху брадавицата. Лекарството постепенно разтваря слоевете й, но може да отнеме няколко седмици.

Криотерапия
В този случай брадавиците по главата се замразяват с течен азот. След като това бъде постигнато, те могат да бъдат премахнати. Това е лечение, което трябва да се извършва от лекар и обикновено е много ефективно.

Електрокаутеризация
При нея се прилага електрически ток към брадавицата, за да я изгори. След това се извършва остъргване. Също така е много ефективен за незабавно отстраняване.

Лазерно лечение
Този вид процедура често се използва, когато брадавици по главата са упорити или трудни за лечение. Използва се CO2 или импулсна боя. Това е безопасен метод, който обикновено дава много добри резултати.

Хирургична ексцизия
При тази операция брадавицата се изрязва с помощта на скалпел. Времето за възстановяване на раната обикновено е до 3 седмици. Може да има белег, но е много практичен метод за решаване на проблема.

Хирургическият подход обикновено се използва при пациенти с няколко брадавици в различни области на тялото.

Домашни средства
Има няколко домашни средства, които могат да бъдат ефективни при премахване на брадавици по главата. Някои от тях помагат в борбата с вируса и, ако не премахнат напълно лезиите, причиняват свиването им.
• Ябълков оцет: нанесете го върху брадавицата и оставете за една нощ. Той е естествено противовъзпалително и антисептично средство.
• Алое вера: нанесете растителния гел по същия начин, както е обяснено с ябълковия оцет. Регенерира и обновява кожните клетки. Освен това възстановява увредените тъкани.
Масло от чаено дърво: разредете маслото в малко вода и нанесете върху лезията.

Не се опитвайте да ги премахнете насилствено у дома
Не е препоръчително да се опитвате да се отървете от брадавиците по главата сами, като ги отрязвате или издърпвате. Това не само може да доведе до инфекция, но също така насърчава самозаразяването. Важно е да внимавате, когато разресвате или миете косата си.

Препоръчително е главата да е суха, тъй като брадавиците се размножават повече във влажни места. След докосване на тези лезии е необходимо да измиете ръцете си. Не е препоръчително да споделяте лични вещи като гребени, кърпи или шапки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X