Напишете дума/думи за търсене

Секс за първи път - митове и истини

Първият секс е нещо, което трудно се забравя. Отваря вратата към нови усещания, нови начини за общуване с половинката ви и с живота. Въпреки факта, че живеем в уж либерални времена, сексът все още е тема табу. Има много погрешни идеи за него, които хората разпространяват от уста на уста.
Най-очевидното фалшиво обобщение е, че сексуалността започва с първия път, когато правите секс. Това е напълно невярно. От момента, в който се появим на света, ние сме сексуални същества.

Някои експерти твърдят, че има „удоволствия от еротичен вид“, които изпитваме в различни ситуации. Когато бебето суче от гърдата на майка си или когато контролираме или освобождаваме сфинктерите си. Също така прости неща като докосване на собственото ни тяло или усещане как кожата ни се докосва до различни текстури, могат да бъдат удовлетворяващи.

Гениталиите са само едно от многото измерения на сексуалността. Ето защо „първият път” е друг вид първо преживяване.

Съществуват безбройни митове и истини, които обществото разказва за секса, особено за първия път. Нека поговорим за някои от често срещаните погрешни схващания, които са се разпространили.


Пол и възраст за първия път
Няма „грешна“ възраст за секс за първи път. Само преди няколко десетилетия обществото смяташе, че момичето е готово да се омъжи и да има деца на 14 години. За съжаление, това все още е вярно в много части на света. Обратното също е вярно. Според японско проучване 42% от мъжете на възраст между 18 и 34 години в Страната на изгряващото слънце са девствени.

Статистически средната възраст на първите сексуални контакти е 17. Това варира от култура до култура и дори между класове или социални групи в една и съща култура. Да станете сексуално активни рано, по-късно или много по-късно, е личен избор. Това, че сте извън средното ниво, не означава, че сте „ненормален”.

Първият секс трябва да е невероятен
Това е един от най-разпространените и неверни митове. Това, което всъщност се случва, обикновено е обратното. Неопитността и безпокойството ни правят доста неловки. Рядко се случва нечий първи път да бъде запомнящ се по някакъв начин, освен с факта, че е за първи път. Според проучване на изследователи в Съединените щати до 85% от жените казват, че са били дълбоко разочаровани от първия си път. Те не са се чувствали „като в рая”.

Мъжът трябва да поеме ситуацията
Комбинацията от мачизъм и страх поражда този мит. Идва колкото от жените, толкова и от мъжете. Ако момчето има повече опит от момичето, може би има "предимство" и по-голяма отговорност да се опита да сведе до минимум напрежението между партньорите.

Същото важи и когато жената има повече опит. Въпреки това, по-опитният партньор не може да поеме контрола върху емоциите или чувствата на другия човек, нито трябва да го прави по време на първия секс.

Важно!

И мъжете, и жените трябва да влязат в първия си сексуален опит доброволно. Същото важи и за всички последващи преживявания. Никой не трябва да се поддава на натиск. Нито пък е добра идея да предприемете тази стъпка, преди да разрешите всички възможни противоречия с вашите вярвания. Никой от партньорите не трябва да очаква другият да поеме отговорност, която принадлежи и на двамата.

Има добър начин да разберете дали сте готови да правите секс за първи път или не. Ако може ясно и директно да изразите своите емоции, нужди и желания на човека до вас, тогава е по-вероятно преживяването ви да бъде приятно. Ако, от друга страна, не се чувствате комфортно или се чувствате объркани, може би още не е подходящият момент.


Алкохолът и наркотиците помагат
Един от ефектите на алкохола е, че ви освобождава от задръжките. Ето защо много млади хора се справят със страха си от първия секс, като пият алкохол или приемат наркотици. Първият път, както всички нови преживявания, носи страх и съмнение. Колкото и сигурни да се чувствате, вие ще имате и задръжки.

Консумирането на психоактивно вещество преди първия ви път само ще направи преживяването фалшиво. Този вид наркотици засягат сетивата ви и ви предпазват от ясно изживяване на различни усещания. Те също така променят поведението ви и в резултат на това не допринасят много за вашето самопознание.

Първият път не е като банкова трансакция. Има много по-интимни моменти. В идеалния случай това е любящо и удовлетворяващо изживяване, което повишава доверието и признателността между сексуалните партньори.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X