Напишете дума/думи за търсене

Как да се подготвим психически за операция?

Хирургията е извънредно и потенциално стресиращо събитие, за което трябва да се подготвите психически. Всяка хирургическа интервенция почти винаги включва известна степен на нервност. Това варира в зависимост от вида на операцията, рисковете, ситуацията или стратегиите за справяне.

Не е изненадващо, че повечето хора изпитват безпокойство преди всяка интервенция от този тип. Въпреки че е невъзможно напълно да премахнете безпокойството, възможно е значително да го намалите и по-добре да се справите с него. Затова е толкова важно да се подготвите психически за операцията и не е нужно да правите нищо сложно. Достатъчно е да приемете някои здравословни практики преди операцията и да използвате определени техники за релаксация, които могат да бъдат наистина полезни.

Вашето тяло първо
Заедно умът и тялото съставляват неделима единица. Говорейки за вашата психическа подготовка за операция, ще започнем с вашето тяло. Ако вашият лекар го позволява, не се отказвайте от физическата активност в дните преди операцията. Фактът, че тялото ви е свикнало да реагира на определен физически стрес, може наистина да помогне за възстановяването ви.

Поради същите причини трябва да се опитате да полагате допълнителни грижи за вашата диета. Премахнете мазнините и намалете брашното и захарта. Съсредоточете диетата си върху протеини, плодове и зеленчуци. Увеличете приема на храни, които съдържат желязо, като черен дроб, бобови растения, месо и тофу. Освен това се уверете, че консумирате много витамин С, пиейки натурални цитрусови сокове.

Емоции
Един съществен аспект при подготовката за операция е изясняването на всякакви съмнения, които може да имате с вашия лекар. Опитайте се да не пропускате никакви въпроси и не се задоволявайте с отговори, които са неясни или които не разбирате.

Да сте добре информирани за процедурата, ще ви помогне да увеличите чувството си за контрол.

Това също е добър момент да практикувате някои техники за релаксация. Може да започнете с основен контрол на дишането, да практикувате йога или просто да се разходите спокойно. Освен това посетете зелени площи, тъй като те са успокояващи.

Най-релаксиращата песен на света
Музиката играе определяща роля за нашето емоционално благополучие и релаксация, както показват много изследвания. По отношение на хирургията беше проведено изследване от Университета на Пенсилвания (САЩ) и публикувано в BMJ Journal.

На 157 пациенти била дадена възможност да получат успокоителното мидазолам или да слушат песента Weightless на британската група Marconi Union, докато част от тялото им е анестезирана. И в двата случая техните нива на тревожност били намалени в същите пропорции, с предимството, че тези, които слушали песента, не трябвало да приемат лекарства.


Три здравословни практики
Друг начин да се подготвите психически за операция, е да направите три прости практики за релаксация. Те могат да се използват преди, по време или след операция. Първата от тях е дихателната медитация. Състои се от дълбоко вдишване и издишване, като фокусът на ума е само върху въздушния поток.
Втората е сканирането на тялото. Състои се от преглед на тялото или част от него, като се фокусира изключително върху откриването на усещанията, които се появяват там. Няма нужда да ги съдите или да се опитвате да ги интерпретирате, а просто да ги откриете и възприемете.
Третата е медитация на тревожност и страх. Състои се от концентриране, докато дишате бавно, върху емоциите на безпокойство и страх. Опитайте се да определите как се проявяват, без да се опитвате да се борите с тях. Целта е да приемете тези емоции като естествена част от този процес и да се научите как спокойно да наблюдавате безпокойството си.

Подгответе всичко предварително
Опитайте се да подготвите всичко в деня преди операцията, особено ако ще се нуждаете от специални грижи по време на възстановяването. В допълнение към блокиране на напрежението, което може да бъде генерирано от появата на определени непредвидени събития, с тази психическа подготовка е все едно вече започвате възстановяване. Ето колко положителен може да се
отрази този процес на вашето душевно състояние.

Решете кой ще отиде с вас, как ще стигнете до клиниката, какви дрехи ще облечете, какво трябва да носите и т.н. Преценете кой ще ви вземе след това и как трябва да подредите нещата в къщата си, така че да се чувствате комфортно след завръщането у дома.

Това е напрегнат момент и затова не е препоръчително да вземате важни решения, които не са необходими точно сега. Това също не е моментът за експерименти.

Прегръщайте много хората, които обичате, приемайте обичта, която ви предлагат, и вярвайте, че вашата операция ще допринесе за това да се почувствате по-добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X