Напишете дума/думи за търсене

Сирените и самоконтролът - как да намерим мачта, за която да се вържем?

Легендата гласи, че всеки, който чуе красивата песен на сирена, има неизбежен край: удавяне в морските дълбини. Само Одисей успява да преодолее това силно изкушение на връщане от Троянската война и го постига чрез стратегията на самоконтрол.

Знаейки, че всеки, който чуе песента на тези създания, ще се изкуши да скочи във водите, Одисей нарежда на екипажа си да покрие ушите си, както магьосницата Цирцея му препоръчва. И все пак искал да чуе известната песен на сирените. Поради тази причина той решава да се завърже за мачтата и помолил моряците си да не го отвързват, докато преминават през зоната на сирените, дори ако самият той им нареди.

Завързването за мачтата бил неговият принудителен механизъм за самоконтрол, за да не се поддаде на изкушението.

Като хора е изключително лесно да попаднем в капана на изкушението. Всички ние позволяваме да бъдем привлечени от неудържими стимули като дрехи, храна или технологии. Светът е като океан, на фона на който винаги се чува неустоимата песен на сирените.

Затова ние също трябва да намерим мачта, за която да се вържем в нашето ежедневие, за да не станем жертва на импулса и силата на желанията.


Метафората на песента на сирените
Разбираме самоконтрола като способността, която ни улеснява да контролираме своите импулси, емоции и поведение. Това е регулираното и рационално поведение, което ни отличава от животните. Благодарение на това може да постигнем по-обогатяващи дългосрочни цели. Този усъвършенстван и основен капацитет се дължи на специфична област на мозъка.

Проучване, проведено от Йейлския университет, разкрива, че регионът, който улеснява самоконтрола, е префронталната кора. Това е областта на мозъка, която отнема най-дълго време, за да узрее. Това обяснява защо децата и юношите имат сериозни проблеми с контролирането на импулсите си.

Метафората на песента на сирените се отнася до набор от привлекателни стимули, които съществуват във вашата среда, на които ви е трудно да устоите. В ежедневието ви има много от тях, които, подобно на сирените в „Илиада”, извисяват гласовете си и показват красотата си, за да се опитат да ви накарат да попаднете в бездната на нездравословни навици.

Много от нашите избори не са рационални. Следователно, трябва да прилагаме стратегии за упражняване на контрол върху всички наши решения и поведение (покупки, използване на интернет и т.н.).

Песента на сирените в ХXI век
Метафората на песента на сирените символизира, да речем, някой, който не може да спре да слуша гласа на пристрастеността си към тютюна и продължава да пуши по две кутии цигари на ден. Магазините и супермаркетите използват „песни на сирени”, когато решават как да подредят продуктите си. Маркетингът и рекламата са като сирени, които ни приканват да купуваме непрекъснато.

Социалните мрежи също са пълни със сирени. Всеки елемент, цвят и алгоритъм имат за цел да ви държат залепени за екрана възможно най-дълго. Освен това невинаги сте наясно с тези явления, защото сирените са завладяващи и е наистина трудно да устоите на присъствието им. Въпреки това колкото повече се излагате на тях, толкова повече затъвате.

Това се дължи на факта, че като човек сте емоционално същество и невинаги се държите разумно. Вашите импулси управляват, а емоциите ръководят реакциите ви. Следователно, не е лесно да приложите самоконтрола на практика, когато стимулите около вас са толкова привлекателни.

Стратегията преди ангажирането: самоконтролът е здравословен
Д-р Джанет Шварц от университета Тулейн (САЩ) провежда интересен експеримент по този въпрос, който по-късно е публикуван в списание Psychological Science.

В Южна Африка била предложена програма, наречена Discovery Vitality. Състояла се в предложение на семействата да купуват само здравословни храни от супермаркетите. Ако го направят, ще получат 25 процента отстъпка от цялата покупка.
Програмата продължила шест месеца и била успешна.

Семействата избягвали да купуват храни, които са преработени и
богати на наситени мазнини. На практика те изпълнявали стратегия преди ангажимента. С други думи, те са успели да избегнат „песните на сирените“ на нездравословните храни, за да придобият тези, които са по-подходящи. Програмата успява по същество да насърчи по-рационалното пазаруване.
Хората с по-добър самоконтрол разчитат повече на добрите навици, отколкото на силата на волята.

Прилагане на стратегията на Одисей
Може да приложите стратегията на Одисей и да разработите свои собствени стратегии преди поемане на ангажимент. Например носенето на пари в брой, а не на кредитни карти ще ви
даде по-голям контрол върху покупките ви.

Може също така да заобиколите повикванията на сирената в приложенията на мобилния си телефон, като ограничите времето си за използване. Наистина има много „мачти”, за които може да се вържете от време на време точно като Одисей , за да си покажете, че имате контрол над живота си. Никой не трябва да го прави вместо вас. Вие сте напълно способни да проектирате свои собствени стратегии за самоконтрол и да развиете по-задоволително и здравословно поведение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X