Напишете дума/думи за търсене

Издръжливата личност: 4 определящи характеристики

Да имаш устойчива личност е повече от това да си силен.
В крайна сметка автентичната сила не е продукт на физически способности, а на неукротима воля.

Силният човек не знае как да се откаже. Той ще падне 8 пъти и ще стане десет, ще си позволи да се провали и ще продължи да гледа в бъдещето с надежда.

Концепцията за издръжливата личност се появява през 80-те години в областта на социалната психология.

Сузан К. Кобаса, психолог от Чикагския университет, искала да разбере какво е „специалното“ в определени хора. Човеци, които били не само способни да понасят по-добре стреса, но и да се учат от трудни, почти невъзможни за справяне ситуации.

"Човекът, който става, е дори по-силен от този, който не е паднал."
-Виктор Франкъл-

По онова време устойчивата личност се определя като фина комбинация от определени биологични компоненти и начина, по който тези хора се учат от опита си в обществото. Оттогава обаче фокусът се промени. Той се разрасна и сега виждаме набор от способности с безспорен потенциал, които всички трябва да развиваме.

Ако има нещо, което големите компании са започнали да ценят, това е „умствената издръжливост“. С други думи, умствена упоритост плюс устойчива личност.

Защото в свят, който е толкова сложен и конкурентен като нашия, вече не е достатъчно да си брилянтен и да имаш талант. Трябва да използваш всичките си ресурси, за да продължиш напред във всяка област, при всеки сценарий, при всякакви обстоятелства.

Четири компонента на устойчива личност

Питър Клъф, професор по приложна психология в Manchester Metropolitan University, е лидер в изследването на устойчивата личност и умствената упоритост. В книгата „Развиване на умствена издръжливост“ той предлага инструменти и психометрични тестове за оценка на четирите измерения, съставляващи този капацитет.

Един аспект, с който трябва да бъдем много ясни, е, че никой не се ражда с устойчива личност. Нито един от тези умствени подходи и вътрешни сили не съществуват от началото на живота.
По-скоро те са изключителен резултат от мисли , атрибути и нагласи, които човек избира въз основа на своя опит. И успехите, и неуспехите си.

1. Увереност - способността да вярваш в себе си
Нека си признаем, че няма по-лош враг от този, който живее в нас. Нашият образ за себе си е това, което определя нашето поведение. Ето защо, ако човек гледа на себе си като на малък, крехък, ранен и вплетен в плетеница от нерешителност индивид, той рядко ще постигне нещо добро или пълноценно. Освен това няма да се справя добре с предизвикателства, борби и трудности.

Както е казал Ралф Уолдо Емерсън, само самочувствието е първата стъпка към успеха и благополучието. Може да го кажем по друг начин: животът ни е нашето самочувствие.

За да се доверим на себе си и на нашето самочувствие, нямаме друг избор, освен да съберем смелостта да се изправим пред страховете си. Да подхраним самочувствието си и да оставим настрана нашите ограничаващи нагласи.

2. Самоконтрол - някъде между спокойствие и позитивност
Издръжливата личност изобщо не се характеризира с висока способност за самоконтрол. Тя всъщност го притежава на междинно ниво, където е напълно наясно, че не може да контролира всичко. Всичко, което се случва около нея или това, което съдбата й е подготвила, осъзнавайки, че е извън нейните ръце.

Издръжливият човек знае, че част от живота се управлява от несигурност. Въпреки това пред лицето на несигурността, отказът да се предаде преобладава. Той се свързва със собствените си емоции, за да се изправи пред това, което може да дойде със смелост.
Така, в разгара на всяка трудност, винаги ще бъде възможно да се постигнат нови цели и да се научи нещо ново.


3. Сблъсквайте се с предизвикателствата без страх
Промените са част от живота. Усвояването им, доколкото можем, означава стимул за нашето личностно израстване.
Въпреки това всички знаем, че предизвикателствата често идват с нежеланото трио от страх, стрес и тревожност.

Издръжливата личност се характеризира най-вече с когнитивна гъвкавост и способност да понася добре неяснотите. Нейната вътрешна визия, спокойна и зряла, й позволява да гледа на всяко предизвикателство не като на заплаха, а като време за събиране на вътрешни ресурси, за да постави положителна и ефективна съпротива.

4. Обвързаност със себе си и хората около нас
Ангажираността в устойчивата личност надхвърля себе си или собствената полза. Отличителна черта е нейната автентична социална ангажираност, чувството й за общност и сътрудничество. Това дълбоко желание за алтруизъм и социална подкрепа често я прави вдъхновение за другите.

Самото й присъствие и фокусирано, спокойно отношение често намаляват значително стреса в нейното обкръжение.
За психолозите устойчивата личност е автентична личност, някой, който гледа към бъдещето със сигурност, свободен от егоизъм и движен от изрично желание за общо благо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X