Напишете дума/думи за търсене

Голямата петица на Голдбърг, или теория на личността

Теорията на личността на Луис Голдбърг е известна още като „Голямата петица“ или „Моделът на петте фактора“. Произлиза от различни проучвания, които разглеждат многократното подчертаване на определени черти на личността като начин да се дефинира какъв е човек.
Въпреки че хората говорят за този модел от 1933 г., едва през 1993 г. той се превръща в структурирана теория.

Голдбърг идентифицира Големите пет личностни черти с главни букви. Той ги нарича и първични фактори.
• Първият е O Factor или Отвореност към нови преживявания.
• Вторият е C, Съвестност.
• Третият е Е или екстровертност.
• Четвъртият е A, Приемливост.
• И последният е N, което означава невротизъм. Първите букви образуват акронима „ОCЕАN“ (океан).


В същото време всяка от тези характеристики се състои от по-специфични черти. Учените са разработили различни личностни тестове въз основа на този модел.

Отвореност към опит – първата черта на личността
Откритостта („О“) се отнася до способността на човек да търси нови преживявания. Не само това, но и способността да им направим място и да визуализираме творчески бъдещето.
Хората, които са силно отворени за нови преживявания, имат въображение и ценят изкуството. Те си сътрудничат добре с други хора. Освен това са любопитни и предпочитат разнообразието пред рутината.
Хората с нисък резултат в тази категория са затворени за нови преживявания. Те проявяват всички противоположни черти. С други думи, предпочитат безопасността и условността. Трудно им е да се адаптират към новите неща, поради което предпочитат строг график.

Фактор „С“ - Съвестност
Той се отнася до способността за самоконтрол и способността да действа ефективно. Това е свързано с планиране, организационни и изпълнителни умения. Съвестността също е свързана с постоянството, способността да се следват целите и задачите и точността.
Хората, които имат висок резултат по този фактор, често са организирани. Други ги смятат за надеждни и педантични. В краен случай индивидите с тази черта са перфекционисти и могат да бъдат работохолици. Те имат силна нужда от успех.


Екстровертност
Екстраверсията е способността да се свързвате с другите и да се наслаждавате на тяхната компания. Екстровертите се чувстват комфортно в групова обстановка. Те работят добре в екипи и са оптимисти и ентусиазирани. Когато са с други хора, са като риба във вода.
От другата страна, имаме интроверти, които работят по-добре сами. Те обикновено изпитват известно недоверие или предпазливост към другите хора. Предпочитат малки кръгове приятели и се чувстват неудобно в големи групи.

Факторът „А“: приемливост
Това е свързано преди всичко със способността на човек за съпричастност. Тези, които имат висок резултат по този фактор, са разбиращи и толерантни към другите хора. Те са много добри в разбирането на нуждите и чувствата на другите.
Тези в противоположния край на спектъра са трудни и борбени. Обичат дебати и спорове и се опитват да наложат своите виждания на другите. Враждебността е тяхната запазена марка. Тези хора са много добри в състезателни дейности и черпят енергия от това да бъдат в центъра на вниманието.

Невротизъм или емоционална нестабилност
Този фактор се отнася до способността или неспособността да се справят с трудни ситуации в живота. Хората, които имат висок резултат по този фактор, са склонни да се държат непредсказуемо. Те не показват последователно поведение и реакциите им варират в широки граници.
От друга страна, имаме хора, които са стабилни, благоразумни и умерени. Те се държат по този начин дори по време на криза. Спокойни и сигурни са в способността си да се справят с трудни ситуации и грешки. Те обикновено са положителни и остават позитивни, независимо от трудностите.

Този модел понякога се използва в процеса на подбор на кадри за работни места. Преподавателите го използват с учениците, за да им помогнат да изберат професия, която съответства на техните личности.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X