Напишете дума/думи за търсене

10-те правила за справяне с конфликти във връзката

Колкото и да искате да се разбирате с половинката си през 100% от времето, рано или късно във връзката ви ще възникне конфликт. Това е неизбежно, да не говорим, че е здравословно. Конфликтът е възможност за анализ и вземане на решения.

Някои двойки изглежда се карат постоянно, прескачайки от един скандал на друг, но чувстват, че се обичат достатъчно, за да останат заедно. Може би проблемът е, че те просто не са се научили как да се справят със сблъсъка в отношенията.
В една връзка е лесно да се държите нелогично. Това често води до неразрешен конфликт. Ако не следвате тези насоки, каквото и „решение“ да измислите, то може да не работи и за двамата партньори.

1. Успокойте се, преди да общувате или да вземате решения
Гневът и импулсивността могат много бързо да навредят на връзката ви.
Опитайте се да останете тихи и спокойни, докато чакате гневът ви да премине. Ако го направите, може да избегнете много негативни последици.

2. Съмнение
Важно е да имате здравословен скептицизъм относно това, което смятате, че е истина. Не вярвайте автоматично на вашата версия на историята.

Нека партньорът ви обясни своите причини, намерения и действия. Отворете ума си, за да опитате да разберете другата гледна точка. Разбирането е инвестиция с много висока възвращаемост.

3. Говорете честно за чувствата си
Концентрирайте се повече върху това как се чувствате, отколкото върху това, което мислите. Да говорите за чувствата си, е освобождаващо.

Когато говорите от сърце, насърчавате разбирането и укрепвате връзката с партньора си.

4. Без викове, без словесно насилие
Викането и вербалното насилие подхранват конфликти и неуважение. В разгара на момента е лесно да забравите колко вредно може да бъде, но има сериозни, дългосрочни последици.
Викането и нечувствителността дават на другия човек зелена светлина да направи същото с вас. С течение на времето това ще ви раздалечи и ще ядоса и двамата.

5. Поемете отговорност за себе си
Хората са склонни да обвиняват другите за действията си. Лесно е да посочите с пръст партньора си за начина, по който се държите, сякаш той контролира поведението ви.
По-добрият и по-зрял отговор е да поемете отговорност за ролята, която играете в конфликта.


6. Не играйте ролята на жертва

Самовиктимизацията никога не помага, особено когато става въпрос за справяне с конфликт във връзката. Когато играете жертвата, това означава, че партньорът ви се превръща в мъчител. Тази фалшива раздвоеност изкривява реалността на ситуацията. Нещата никога не са толкова черни и бели.

Ролите на жертва-мъчител дават на един човек въображаеми сили и превръщат другия в дете. Това само прави ситуацията още по-объркваща.

7. Слушайте в тишина
Когато мълчите, може да работите върху вътрешния си диалог. По-важното е, че добрите и продуктивни разговори изискват тишина.

Прекъсването на партньора ви ще предизвика много напрежение. Това е дразнещо и показва желанието ви да наложите волята си в разговора. Опитайте се да ограничите коментарите си и дайте на другия човек достатъчно време да говори.

8. Фокусирайте се върху решенията
Много по-лесно е да се справите с конфликта във връзката си, когато и двамата имате положително и конструктивно отношение. Ако акцентът е върху решаването на проблеми, тогава конфликтът ще приключи по-рано, отколкото по-късно.

9. Не може да върнете времето назад
Ако единият или и двамата поддържате текущ списък с оплаквания, ще ви е трудно да продължите напред и да се справите с конфликта. Това е така, защото сте склонни да изтъквате минали обиди като защитен механизъм за нещо, което се случва в настоящето.

Имате нужда от баланс, за да се справите с конфликта във връзката си, а вкопчването в стари рани нарушава този баланс.

10. Заплахите са голяма работа
Ако вашият партньор заплашва да ви напусне или да ви нарани, това е психологическо насилие. Този вид заплахи понякога „работят“ в момента, за да задържат хората във връзка, но никога не са истинско решение.

Заплахите в една връзка означават, че единият човек печели, а другият губи, което вероятно е най-лошият възможен резултат от преговори.
Също така е важно да се освободите от негодувание. В отношенията понякога прощавате и понякога ще ви бъде простено. Всеки прави грешки и заслужава възможност да поправи нещата и да каже „Съжалявам“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X