Напишете дума/думи за търсене

Споровете в една връзка могат да бъдат положителни

Какво могат да допринесат споровете за една връзка? В интерес на истината те могат да бъдат наистина положителни в определени моменти.

Често се смята, че споровете в една връзка са знак, че нещата не вървят толкова добре между партньорите. Това обаче не е непременно така. Както в другите аспекти на социалните взаимоотношения това, което има значение, не е дали възникват спорове, а колко често.

Никоя връзка не може да избяга от разгорещените дискусии. Напълно нормално е да се появят. Понякога те могат да се превърнат в разяждащ агент в едни отношения. В друг случай те представляват пространство за партньорите да обсъждат своите различия или несъгласия и да насърчават взаимното израстване. Всичко зависи от двойката.

„Мирът не може да бъде запазен със сила, може да се постигне само чрез разбиране.”
Алберт Айнщайн

Нормално е съвместното живеене да генерира търкания и напрежение. Случва се не само между съпрузи, но и в семейства, със съквартиранти и т.н. Затова е здравословно всички тези търкания да намерят начин да бъдат изразени и обработени. Следователно, споровете могат да бъдат положителни. Всъщност е лош знак, ако двойките никога нямат разногласия.

Спорове в една връзка
Те са неизбежни. Това е така, освен ако партньорите наистина вече нямат нищо общо помежду си или имат невротично желание да избегнат конфликта на всяка цена. Иначе е нормално и здравословно да възникват определени разногласия и да бъдат обсъждани.
Тези видове интензивни преговори не са знак за влошаване на отношенията. Нито означават, че любовта изчезва. Конфликтът е естествен резултат, когато решенията, взети от единия партньор, засягат другия.

Желанието да се избягват спорове, като се блокират емоциите и мислите, в крайна сметка се отразява на отношенията. Натрупването на неразрешени точки на разногласия в бъдеще води до избухване на сериозни бури, които наистина засягат основата на връзката.
Помнете, че взаимоотношенията трябва да се проветряват по същия начин, както го правим със стаите, които обитаваме.

Проучване, проведено от Университета на Тенеси, твърди, че двойките, които спорят за разрешими проблеми, обикновено са по-щастливи. Те спорят за въпроси като домакинска работа, управление на финанси, ваканции и т.н. Когато обаче засягат по-сериозни трудности като сексуалност, отглеждане на деца, разочаровани очаквания, те се опитват да говорят за тях по непротиворечив начин.

Следователно, споровете могат да бъдат положителни, стига да не са врата към екзистенциален кръстопът, за който няма лесни или бързи решения. Положителните спорове включват дълбок размисъл и понякога структурни промени.


Основните приноси на споровете за отношенията
• Помагат за взаимното опознаване. При спорове възникват определени нагласи и поведение на партньорите, които не се виждат с невъоръжено око в други видове ситуации.
• Те допринасят за откровеността. Рамката на спора е по-благоприятна за изразяване на несъгласия. В други ситуации не е толкова лесно или удобно да го направите. След като портата е отворена, е по-лесно всичко зад нея да тече.
• Увеличават интимността. Въпреки че по принцип споровете в една връзка маркират разстояния и установяват различия, в действителност те представляват наистина близко ниво на комуникация. Когато се третират добре, те водят до повишено взаимно доверие.
• Те позволяват да бъдат открити проблеми, които партньорите са пренебрегнали. Често по време на спорове в една връзка излизат нови подробности, на които преди това не са обръщали внимание. Ако и двамата възприемат отношение на слушане, тази нова информация може да се окаже наистина ценна.
• Удължават живота. Изследване, проведено от Университета на Мичиган, установява, че когато двойките се карат при разумни условия, връзката продължава по-дълго и съпрузите живеят по-дълго.

Силните връзки преминават през различни етапи. Всеки от тях допринася за изграждането на по-стабилна и дълбока връзка, стига промените да се управляват по подходящ начин. Партньорите трябва да се научат да обработват конфликтите.

Ако споровете в една връзка възникват по здравословен начин, това води до по-близки отношения. Червените линии, които никога не трябва да се преминават, са малтретиране или неуважение. Колкото и страстен да е спорът, никой партньор няма право да напада другия. Да се научиш да спориш като двойка, е изкуство и тези, които се научават как да го правят, са по-щастливи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X