Напишете дума/думи за търсене

Нищо не ми върви: какво мога да направя?

Когато всичко се обърка, не бягайте. Спрете за минута и забележете къде се намирате и какво се случва във вас. Време е да вземем някои решения.

„Нищо не ми върви. Колкото и да се опитвам, всичко се обърква.”
Много хора се чувстват така. Сякаш възлагате всичките си надежди и мечти на определена цел, само за да видите как тя се срива около вас по една или друга причина. И тези причини често са напълно извън вашия контрол.

Антон Чехов казва, че само в най-трудните времена хората осъзнават колко трудно е да контролират чувствата и мислите си. Сякаш всеки проблем, грешка или провал карат ума да се върти. И ставате толкова обезпокоени, че сте на ръба да пропаднете в голяма черна дупка от безпокойство.

Не е лесно да останеш балансиран в трудни моменти. Когато нещата не се случват така, както искате, се чувствате разочаровани и отчаяни. В тези ситуации е безполезно да се опитвате да мислите позитивно и да си казвате, че всичко ще се нареди. Защото просто не се чувствате мотивирани или обнадеждени, когато не сте в правилното настроение.

Какво може да направите в тези ситуации? Има ли някаква стратегия, която може да използвате?

Даниел Гилбърт е психолог от Харвард, който стана известен през последните години. Той написа „ Препъване в щастието“, което е едно от най-известните му произведения. Това е интересна книга, в която той обяснява как се справяме с трудностите.

Някои хора могат да претърпят пътнотранспортно произшествие или да станат параплегични и въпреки това да останат оптимисти. Има и такива, които прощават на партньорите си, когато им изневеряват, и стават по-щастливи във връзката. Съществуват и индивиди, които не могат да продължат напред, след като са били съкратени, потъват в депресия, след като са били измамени, или смятат, че мигрената е краят на света.

Защо хората се справят с трудностите и предизвикателствата по толкова различни начини?
Д-р Даниел Гилбърт говори за психологическата имунна система, механизъм, чрез който мозъкът обработва всяко събитие по по-устойчив, конструктивен и положителен начин. Някои хора имат "по-добри защити". От друга страна, отговорите на някои хора са по-малко ефективни.

Когато нищо не върви както трябва, намалете темпото
Всеки преминава през моменти, когато изглежда, че нищо не върви както трябва. Външните обстоятелства може да са виновни. Възможно е обаче да е и защото вашето възприятие е изкривено.
Може да сте толкова заслепени от вътрешния си стрес, че да не може да видите нищо, дори положителните неща.

Може да сте един от онези хора, които смятат, че нещата непрекъснато вървят на зле за вас. Където всичко, което правите, изглежда се обърква, колкото и да се опитвате. Възможно е обаче да страдате от скрита депресия или тревожно разстройство. Забавете темпото и говорете с вътрешното си аз, защото е наистина важно да разберете какво се случва.


Време е да предефинирате целите си: това, от което се нуждаете, е по-важно от това, което искате
Когато нищо не ви върви, може би е време да помислите върху желанията си. Реалистични ли са вашите цели? Способни ли сте да ги постигнете? Сега ли е най-добрият момент за вас да ги постигнете? Понякога това, за което мечтаете, не е в синхрон с това, което действително е възможно в момента. И затова понякога няма друг избор, освен да си вземете почивка и да помислите за това, от което наистина се нуждаете сега, а не за това, което искате утре.

Потърсете помощ от някого, за да поставите нещата в перспектива
Много е лесно да се увлечете в мрежа от безпокойство, когато чувствате, че нищо няма да се окаже така, както искате. Малко по малко стигате до заключението, че съдбата е в заговор срещу вас или още по-лошо, че не сте в състояние да направите нищо правилно. Достигането до тези крайности е доста опасно.

Един от начините да стъпите отново на земята е да получите помощ от някого. Някой, който може да действа както като ваш фар, така и като ваша котва. Някой, който може да ви помогне да поставите нещата в перспектива и да ви покаже, че не трябва да се увличате от негативизма. Всички бури накрая преминават.

Когато нищо не върви така, както искате, спрете да мислите и просто чувствайте
Когато няма нищо друго освен разочарования, неуспехи и неприятни изненади, умът ви прескача. Никога не почивате и мозъкът ви работи 24/7. В тези състояния всичко, което успявате да направите, е да се тревожите повече и да вземате грешни решения.

Така че, когато се окажете в средата на този тип ситуации, най-добре е да спрете да мислите и просто да чувствате.

За да постигнете това, може да правите определени дейности и задачи, за да успокоите ума си и да упражните тялото си. Разходете се, слушайте музика, рисувайте, говорете с приятели, предприемете пътуване, медитирайте или почивайте. Ако си позволите „просто да бъдете“ ще намали умствения шум в главата ви. По този начин ще може да рестартирате, да направите крачка назад и да запазите нещата в перспектива. Изпробвано е.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X