Напишете дума/думи за търсене

Уолт Уитман: Битките се губят в същия дух, в който са спечелени

Много цитати от Уолт Уитман са като глътка свеж въздух, защото възхваляват живота и щастието да си жив.
Наричат Уолт Уитман истинския баща на съвременната поезия.
Той създава творби с намерението да достигнат до всички сърца. Този поет се отдалечи от сложните канони и заплетените теми. Ето защо той се смята и за бащата на свободния стих, този, който просто се стреми да остави сърцето да говори, без да изоставя интелектуалността настрана, като същевременно не й позволява да доминира.

Следващите цитати са стихове от творбите на Уолт Уитман. Не е лесно да се улови пълното им значение извън контекста на всяко стихотворение. Въпреки това, някои от тях са невероятни сами по себе си.

Послушание
Фразите на Уолт Уитман отразяват неговия революционен начин на мислене и неговото владеене на думите.

Един от неговите цитати гласи: „Съпротивлявай се много, подчинявай се малко“. Това изречение синтезира голяма част от това, което представлява личността на този велик поет. Той е истински новатор и затова не повтаря и не следва пасивно това, което обществото предлага и налага. Вместо това той изгради своя вселена от нулата.

Бъдещето

Повечето хора вярват, че голяма доза несигурност се крие в бъдещето. Времето обаче е крайно неточно явление. Настоящето се превръща в минало само за секунда. А утрешният ден вече присъства в секундата.

Един от цитатите на Уолт Уитман има за цел да разруши именно тези митове по отношение на времето. Той каза: „Бъдещето не е по-несигурно от настоящето“. Поетът е прав. Какво е толкова сигурно в настоящето, което го прави по-малко несигурно от бъдещето?

Простота

Простотата е една от най-големите ценности на поезията на Уитман и това не намалява нейната дълбочина. Този поет смята, че думите трябва да са истински и да не се крият зад сложни термини или сложни структури.

Един от неговите цитати гласи: „Простотата е изкуството на изкуството, славата на изразяването и слънчевата светлина на буквите“. Това е превъзходство към най-автентичното. В действителност е много трудно да се предадат дълбоки идеи с прости думи. Обратното е по-често: намиране на прости идеи, изразени по сложен начин.

Уолт Уитман върху тревни листа
„Тревни листа” е кулминационната творба на Уитман и заглавието се отнася до това, което му е дало неговата идентичност. Природата, чиста и проста, е в основата на неговите стихове. Той празнува живота във всичките му форми. За него той е чудо.
„Най-малкото листо трева ни учи, че смъртта не съществува; че ако някога се е случило, то е било само за да създаде живот”. Това означава, че животът като понятие е вечен. Всеки начин на живот загива само за да се роди нещо ново.

Печели и губи
Уитман винаги се е занимавал с политически въпроси. Освен това е служил като медицинска сестра доброволец в Американската гражданска война. Той е дълбоко поразен от болката и нещастието, които вижда на бойното поле.

Това преживяване е отразено в стихотворението „Песен за мен самия”. Освен това много от неговите стихове са посветени на темата. Един от тях казва: „Битките се губят в същия дух, в който са спечелени“.
Това подчертава битката повече от триумфа или поражението.

Всичко е ефимерно
Животът на Уитман не е лесен, въпреки че той е човек, пълен с надежда. Поетът премина през трудностите на икономическата ограниченост през детството си. Започва работа на 11-годишна възраст и плаща от собствения си джоб издаването на първия тираж на „Тревни листа”.

В края на живота си получава инсулт, който го инвалидизира. Той изпитва много болка, докато планира и поръчва собствен мавзолей в подготовка за смъртта си. Който обичаше живота. Една от неговите фрази гласи: „Берете розови пъпки, докато можете; Старото време все още лети; И същото това цвете, което днес се усмихва, утре ще умре”.

Уолт Уитман и противоречието
Един от цитатите на Уолт Уитман гласи: „Противореча ли си? Много добре, тогава си противореча, аз съм голям, съдържам множества”. Така става ясно, че неговият свят е многостранен.
Уитман живее в свят, доминиран от рационализма. По този начин той показва, че човек може да надхвърли обикновената логика.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X