Напишете дума/думи за търсене

„Изяж жабата” - полезна техника за успеваемост, вдъхновена от Марк Твен

Техниката „изяж жабата“ е методология, създадена от Браян Трейси. Той е канадски бизнесмен и писател, който се е посветил на изучаването на променливите, които влияят върху представянето на работното място. Целта на техниката е да ви помогне да установите приоритети, като по този начин увеличите производителността си по лесен начин.

Трейси е вдъхновен от фраза на Марк Твен, която гласи: „Изяжте жива жаба сутринта и нищо по-лошо няма да ви се случи през останалата част от деня“. Това предполага първо да се изправите пред сложни и нежелани задачи, дори и да не са спешни. Това помага на останалата част от работата ви да тече.

Често обаче не е толкова лесно да идентифицирате най-трудните си задачи. Например може да направите грешки, когато ги планирате и идентифицирате нивото на трудност на всяка от тях. Понякога трябва да направите малко проучване, за да откриете кои дейности трябва да елиминирате, преди да продължите с останалите. Това е основната техника на изяждането на жабата.

„Съсредоточете се върху това да бъдете продуктивни, вместо да бъдете заети.“
Тим Ферис

Техниката „изяж жабата” е методология за приоритизиране и продуктивност. Основава се на предпоставката, че най-сложните задачи трябва да се изпълняват първо през деня, в началото на седмицата или в началото на месеца. С други думи, те трябва да са приоритет. Изпълнявайки ги, вие получавате добро количество положителен импулс, който кара всичко да тече по-бързо около вас.

Основни приноси на техниката за изяждане на жабата
• Увеличава вашата вътрешна мотивация. Фактът, че изпълнявате трудна задача, увеличава желанието ви да извършвате други по-лесни дейности.
• Възползва се от най-продуктивните ви моменти. Началото на деня и седмицата са вашите моменти на максимална ефективност, тъй когато мозъкът ви е отпочинал.
• Насърчава концентрацията. Тя се стреми да посветите всичките си пет сетива на най-сложната дейност. Правейки това, вие сте по-ефективни и постигате по-добри резултати. Това е така, защото използвате дълбока концентрация.


Идентифициране на сложни задачи
Техниката „изяж жабата” се основава на идентифицирането на най-сложните задачи. Но как да ги разпознаете? Методологията предполага, че сложните задачи имат следните идентифициращи фактори:
• Имат пряко въздействие върху останалите членове на екипа.
• Отнемат между един и четири часа. Ако изискват повече време, трябва да ги разделите на блокове, които не надвишават този период.
• Предизвикват съпротива. По правило сложните задачи пораждат у вас желание да ги отложите. Това обикновено е така, защото те са особено взискателни.
• Имат дългосрочни ефекти. Това са дейности, които обикновено нямат начало и край, но вместо това генерират ефекти в продължение на няколко седмици или месеци.

Как да приложим на практика техниката „изяж жабата”
Първата стъпка е да изброите чакащите си задачи. Ако те са наистина големи, трябва да ги разделите на подзадачи и след това да определите кои са най-сложните. Техниката „изяж жабата“ препоръчва да не се изпълнява повече от една задача с високо ниво на сложност в един ден.

Най-важното е да изпълните задачата първа през деня. Освен това е препоръчително да отделите няколко минути, за да се подготвите за около 15 или 20 минути. Уверете се обаче, че през този период нямате никакви разсейвания.

Експертите съветват да не планирате такива сложни задачи твърде рано. Те предполагат, че е за предпочитане да ги планирате в края на предишния ден. Следователно, идеята за извършване на дейността е свежа в ума ви. Това предотвратява задачата, ако е важна, да бъде твърде инвазивна или да „замърси” когнитивните ви процеси.

Техниката става по-ефективна, ако я прилагате всеки ден. След това се превръща в навик. По отношение на производителността ще видите резултатите доста скоро, основно защото ви спира да отлагате.
Това е наистина проста, но изпитана техника.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X