Напишете дума/думи за търсене

Защо серийната моногамия бавно измества традиционния брак?

Въпреки че проучванията са установили, че 90 процента от нас вярват в идеята за „щастливи до края на дните си“, реалността е, че бракът просто не е в раздадените от съдбата карти за много от нас.
Не че не ставаме за брак или че се противопоставяме на идеята да се вречем на някого законно. Просто вече не се женим както в добрите стари времена.

Според д-р Хелън Фишър - антрополог по всички въпроси, свързани с връзките и любовта, серийната моногамия е това, което бавно, но сигурно замества подписа в ритуалната зала. Бракът е нещо, което майка ви и баба ви са правили.

Д-р Фишър съобщава, че новата норма е серийната моногамия, независимо дали ни харесва или не. Вместо един партньор, с когото споделяме живота си, ние сме предопределени да имаме поредица от дългосрочни връзки, макар и значими, но те няма да завършат в брак.

Статистиката показва, че над 40 процента от първите бракове завършват с развод и този процент се увеличава драстично с всеки следващ брак, достигайки до 70 процента процент на разводи за трети бракове.
Тези цифри обаче бледнеят в сравнение с броя на съжителстващите двойки, които достигат до края на връзките си всеки ден.

Според брачния експерт Стефани Куц само през последните 30 години отношенията са се променили повече, отколкото през 3000 години преди това. Причината за тази огромна промяна само през последните три десетилетия е изцяло свързана с очакванията.

Куц обяснява в книгата си „Бракът: от подчинение към интимност или как любовта победи женитбата“, че никога преди обществата не са смятали, че такъв набор от високи очаквания относно брака е реалистичен или желателен.

За първи път в историята очакванията, които имаме към нашите партньори и нашите взаимоотношения, са по-високи, отколкото някога са били. Преди няколко поколения жените на 20 и няколко години биха се омъжили за мъж, когото не обичат, стига той да отговаря на техния личен списък с важни критерии, на които трябва да отговаря съпругът.

Не може да се каже същото за жените в същата възрастова група днес. Съвременните дами поставят концепцията за сродна душа над всичко останало. На теория намирането на Единствения е красиво, но както показват статистиките, очакванията са твърде високи. И не е лесно връзките да оцелеят с тези претенции.

Но преди да тропнете с крак и да изхвърлите мечтаната сватбена папка в кошчето, направете крачка назад и осъзнайте един много важен аспект: да искате всичко, целия пакет, не е лошо нещо.
Всъщност е страхотно нещо. Когато имате големи очаквания, е по-малко вероятно да се примирите и да бъдете зле придружени.

Време е да променим начина, по който виждаме взаимоотношенията и ангажираността - не само на индивидуална основа, но като цяла култура. Преходът от брак към серийна моногамия поради очаквания, които може да са малко нереалистични, е нещо, което трябва да приемем.

Но това също означава да приемете по-малката от двете злини: живот без брак или примирение с качеството на семейния живот. Лично аз ще взема първото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X