Напишете дума/думи за търсене

Някои любопитни факти за лъжите

Хората са големи фенове на лъжите и измислицата. В много случаи предпочитаме удобната лъжа пред ужасната истина. Ето още малко любопитни факти за лъжата.

Никое човешко същество не е избягало от лъжата. Всички лъжем от време на време, както и всеки, поне веднъж ви живота си, е бил излъган. Смята се, че способността да се лъже е еволюционно придобита способност. В крайна сметка животът ни може да зависи от преструвки, камуфлаж и други свързани умения.
Според изследване, проведено през 2018 г., хората са способни да открият до 54 процента от лъжите. Освен това, ако човекът отсреща е известен с това, че послъгва, то този процент се увеличава.

Жените са по-умели в откриването на лъжи, тъй като са склонни да разпознават по-добре човешките емоции.

Друг любопитен факт за лъжата е, че известните детектори на лъжата никога не работят на сто процента. Въпреки че обикновено са ефективни при обикновения човек, възможно е хората да се обучат да измамят устройството и да успеят.

"Големите маси от хора по-лесно ще станат жертва на голяма лъжа, отколкото на малка."
Адолф Хитлер

Мнозина смятат, че малките деца не знаят как да лъжат, но това не е така. Възприема се, че човешкото същество започва да лъже около двегодишна възраст. Първоначално малките фантазират за реалността, но скоро научават, че определени лъжи могат да им донесат ползи.

Психолозите са открили, че е по-лесно да излъжеш себе си, отколкото другите. Средностатистическият човек рядко проверява валидността на собствените си идеи или вярвания. По правило вместо това се посвещава на оправдаването им. Това е една от причините хората често да вярват на лъжа, която са казали на другите.

Смята се, че човек лъже между един и десет пъти на ден. Това означава, че около 365 лъжи се изричат на година и че един 20-годишен човек ще е казал около 7300 лъжи през живота си. При серийните лъжци тази цифра може да бъде двойна или дори тройна.

Лъжите и тялото
Следите от лъжата остават в тялото. Наличните доказателства подкрепят идеята, че когато човек лъже, се получава ефектът на Пинокио. Състои се в това, че върхът на носа става малко по-червен. Също така е обичайно да има сърбеж. Ето защо, когато някой лъже, често пипа носа си.

Има и промяна в температурата на лицето, когато някой лъже. Най-забележимо е във вътрешния ъгъл на окото. Разбира се, трябва да го докоснете, за да го забележите. От друга страна, има друг по-очевиден признак на лъжа: докосване на врата, сякаш го сърби.

Ако зададете въпрос, чийто отговор е да или не, е възможно да откриете дали отрицателният отговор е верен или неверен. Хората са склонни да мърдат глави, когато казват „не“. Ако започнат това движение отляво, може да им повярвате.
Ако обаче клатенето на главата започне отдясно, вероятно лъжат. Това е така, защото мозъкът обработва жеста в пряка връзка с полукълбото, на което съответства. Лявото помни, докато дясното създава.

Още любопитни факти за лъжата

Науката е открила, че мозъкът на тези, които често лъжат, е различен от този на искрените хора. Проучване, проведено през 2018 г. и публикувано в The British Journal of Psychiatry, установява, че натрапчивите лъжци имат повече бяло, отколкото сиво вещество във фронталния дял на мозъка.

Често се смята, че е по-лесно да измамиш честен човек, отколкото откровен лъжец. Но в действителност се случва точно обратното. Колкото по-искрен е някой, толкова по-голяма е способността му да открива лъжи в другите. За разлика от тях, лъжците често имат слабо възприятие за това кое е истина и кое е лъжа, така че могат да бъдат по-лесно измамени.

И накрая, лъжата е едно от основните оръжия, използвани във войната. Наистина има причина да се казва, че първата жертва на въоръжена конфронтация е истината. Ето защо всеки път, когато четете информация за конфликтна страна, се съмнявайте поне в половината от това, което ви казват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X