Напишете дума/думи за търсене

Възрастта, на която за пръв път идва менструацията, може да предскаже колко дълго ще живеете

Притеснявахте ли се като тийнейджъри, че вашите съученички вече имат цикъл, а вие още не знаете със сигурност как се слагат превръзките и тампоните? Това всъщност може да е нещо добро.
Най-вероятно ви изглежда като далечно минало, но е твърде вероятно да си спомняте онзи ужасен ден, в който вашият месечен приятел за първи път пристигна в живота ви.

Въпреки че възрастта, на която сте получили менструацията си, със сигурност е повлияла на вашите преживявания в училище, може би никога не сте осъзнавали, че това може да окаже влияние и върху вашето здраве.

Според проучване на изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего жените, които са получили първата си менструация по-късно в живота, има вероятно да живеят по-дълго.

По време на проучването изследователите са разгледали данни от 16 000 жени след менопауза.
Те установяват, че както възрастта на първата менструация, така и възрастта на менопаузата имат значение за цялостното здраве и дълголетие.

Изследването показва, че получаването на първата менструация на 12 и повече години, както и началото на менопаузата след 50 години, е свързано с по-дълъг живот.

Други интересни изводи от проучването са, че жените, които са се сдобили цикъла си по-късно в живота, са по-малко склонни да развият диабет или да създадат навик за пушене.

Един от ръководителите на проучването, Аладин Шадяб, казва: „Нашият екип установи, че жените, които са имали първа менструация на по-късна възраст, са по-малко склонни да имат определени здравословни проблеми, като коронарна болест на сърцето, а тези, които са преживели менопауза по-късно в живота, е по-вероятно да са в отлично здраве, което може да е възможно обяснение за нашите открития."

Той също така посочва, че определени фактори "като тютюнопушенето, могат да увредят сърдечносъдовата система и яйчниците, което може да доведе до по-ранна менопауза. Жените с по-късна менопауза и по-дълъг репродуктивен живот може да имат намален риск от сърдечносъдови заболявания“.

„Нашето проучване установи, че жените, които са имали за пръв път менструация на 12 или повече години, претърпели менопауза, естествено или хирургично, на 50 или повече години и са имали повече от 40 репродуктивни години, са с повишени шансове да доживеят до 90 години", съобщава Шадяб.

Е, изглежда, че ако сте едно от онези момичета, които се чувстват наистина изостанали от приятелите си в графата пубертет, всъщност сте по-добре от тях в крайна сметка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X