Напишете дума/думи за търсене

Как да създадем безопасна детска стая

Планирането на декора в домовете често се основава единствено на красотата, а не на функционалността. Това може да даде контрапродуктивно пространство по отношение на сигурността.

Нещо, което е от особена важност за децата.

Докато те растат, рисковете от злополуки също се увеличават.
Поради тази причина начинът, по който разпределяте предмети, мебели и играчки, трябва да бъде първото нещо, което обмисляте, преди да реализирате идеите си.


Най-значимите рискове
Когато детето започне да ходи и да се движи самостоятелно, мебелите могат да представляват риск, особено когато е склонно да ги използва като опора за изправяне или правене на първите си стъпки.

Първото нещо, което трябва да направите, е да закрепите всички мебели към стените. Това ще предотврати и ще избегне падането им върху детето ви. Освен това изберете мебели със заоблени ъгли, за да избегнете удари и порязвания.
Освен това проверете дали всички врати и чекмеджета на шкафа не се отварят лесно. Обмислете използването и на някои предпазни механизми за затваряне за деца.

Ако искате да създадете безопасна детска стая, трябва да избягвате да я претоварвате с играчки, мебели или други предмети. Правейки това, е по-малко вероятно детето ви да срещне препятствия, които да възпрепятстват движенията му.

Премахнете изкушението
Спалнята на вашето дете представлява изцяло нов свят за вашето мъниче, което, често водено от любопитство, ще се стреми да изследва всеки сантиметър от нея. Този процес на откриване също така означава, че електрическите контакти се оказват истинско изкушение за малките изследователи.

Затова е важно да не са в обсега им. Тъй като това невинаги е възможно, трябва да ги покриете с мебели, за да останат незабелязани или да инсталирате предпазни капаци.


Играчки и декоративни предмети
Всеки елемент, който включвате в стаята на вашето дете, трябва да е съобразен с неговия етап на развитие. Играчките трябва да се съхраняват в обсега му, тъй като в противен случай то може да се покатери, за да ги достигне и да се нарани.

Някои родители обичат да украсяват детската стая с килим, защото той е прекрасен декоративен елемент и позволява известен комфорт при ходене с боси крачета.
В този случай обаче препоръчваме да не използвате килими. В детската стая те трудно се поддържат чисти, а освен това могат да благоприятстват натрупването на акари, които могат да бъдат вредни за здравето.

Сладки сънища
Преходът от кошарката към леглото е ключов момент в растежа и развитието на вашето дете. Но не може да забравим за безопасността. Поради тази причина предлагаме да инсталирате бариера за легло, за да предотвратите падането на вашия малчуган от леглото.

Не е препоръчително обаче да затваряте цялото легло, все едно е детско креватче. Вашето дете се нуждае от пространство, което да му позволи да влиза или излиза от леглото си самостоятелно. Също така е от съществено значение да няма големи пространства или празнини между леглото и предпазната преграда, защото малките пръсти могат да се заклещят.

След като сте създали безопасно пространство за вашия наследник, не забравяйте да поставите предпазна врата за деца на вратата на стаята. Правейки това, ще попречите на детето си да излиза извън спалнята си без надзор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X