Напишете дума/думи за търсене

Какво е брейнспотинг и каква е ползата за здравето?

Освобождаването и трансформирането на страданието е част от целите на брейнспотинга - терапия, която помага за излекуването на емоционални рани в резултат на травматични събития.
Брейнспотингът работи като бърз и ефективен терапевтичен подход, защото, когато пациентите контролират интензивността на чувствата си, е възможно да разрешат определени здравословни проблеми.

Защо блкираме негативните емоции?
Натрупването на стресиращи преживявания може да се превърне в травми. Когато преминавате през трудни ситуации, без насоки да се справите с тях, мозъкът ги блокира, за да защити себе си и вас.

Събитията обаче се записват. Дори и да изглеждат изолирани, съществува риск от активирането им, нарушавайки физическия и емоционален баланс.

Отговорите варират от тъга до мъка, безпокойство и гняв, с различна интензивност. Ако не обработите болезненото преживяване правилно, когато го запомните, възниква прекомерна физиологична възбуда, което влошава реакцията.

Какво е брейнспотинг?
Брейнспотингът е полезен метод в психологията за изправяне срещу дълбоко вкорененото страдание и неговото реформиране. Терапията помага за излекуване на емоционални наранявания в резултат на обезпокоително събитие.

Брейнспотингът за първи път е описан като техника от психотерапевта Дейвид Гранд. По време на сеанс експертът забелязва, че чрез намаляване на движенията на очите пациентът обработва травмата с по-голяма толерантност.

Той твърди, че хората проявяват необичайни рефлекси, когато очите им са в определени позиции. Така специалистът работи върху връзката на настоящите емоционални и физически реакции с минали преживявания.

В процеса се идентифицира церебралната точка, която улеснява освобождаването на блокираните чувства. Mediterranean Journal of Clinical Psychology обяснява, че подходът на брейнспотинга има достъп до вродени способности за самонаблюдение и самолечение в невробиологично настроена клинична връзка.

Ползи за здравето от брейнспотинга
Запитване на Международния журнал за изследване на околната среда и общественото здраве, което включва и брейнспотинга сред няколко други терапевтични техники, твърди, че той има благоприятен ефект върху обработката на непосилни спомени при здрави психически възрастни.

Всеки път, когато една емоция е непропорционално изразена, това се дължи на активирането на нещо старо, съхранявано в невронна капсула. Следователно брейнспотингът служи за атака на физически заболявания и соматизация, свързани с определени събития като:
• Фобии
• Пристрастявания
• Фибромиалгия
• Хронична умора
Сексуална дисфункция
• Нарушения на говора
• Агресивност и импулсивност
• Дефицит на вниманието и хиперактивност
• Физическа или емоционална травма поради рани, инциденти или наранявания

В допълнение към справянето с негативните контексти, брейнспотингът благоприятства развитието на вътрешните ресурси и укрепването на положителните преживявания. Методът спомага за подобряване на настроението и готовността на пациентите, планиращи хирургични интервенции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X