Напишете дума/думи за търсене

Незабравими цитати на Исабел Алиенде

Думите на чилийската писателка Исабел Алиенде, които сме събрали тук, са пълни със страст и ангажираност. Същото важи и за нейните романи, и за самата романистка. Те са наследство от любов, яростна решителност и всичко, което Алиенде е преодоляла.

Чрез прекрасните и герои в книги като „Ева Луна” и „Къщата на духовете” научаваме за нейния живот и борби.
Личните проекти на Исабел Алиенде са също толкова забележителни, колкото и нейната литературна работа. Великата чилийска писателка е активистка и една от най-вдъхновяващите феминистки в Латинска Америка. Тя е харизматичен оратор и комуникатор. Алиенде има ясна глава и е отдадена от все сърце на това да вдъхновява и да повишава осведомеността с писането си.

Тя е журналист и неуморен, ангажиран разказвач. Посветена е на това да дава глас на жените. Психологическата рамка, която поддържа по-голямата част от нейните творби, е изключителна и заслужаваща внимание.

Хуморът, трагедията, фантазията и самият живот са разголени в нейната литература. Нейното писане ни прегръща и ни оставя не един, а десетки уроци.

Винаги е подходящ момент да седнете и да помислите върху някои от цитатите на Исабел Алиенде. Тези думи ни пренасят обратно към нейните творби и ни дават уроци и прекрасни идеи, върху които може да разсъждаваме.

Цитати на Исабел Алиенде
„За любовта и сянката“, „Паула“, „Ева Луна“, „Дъщеря на съдбата“… Изабел Алиенде е написала голямо разнообразие от книги. Тя има над 65 милиона печатни копия, преведени на повече от 30 езика.

Всеки от нас има своите любими романи и всеки е ценен по свой начин. Те са директни по същество, а героите им вдъхновяват читателя. Всички нейни персонажи са толкова човешки, но вълшебни и достъпни.
Следващите цитати са взети от нейната библиография.

1. Смъртта е забравяне
„Няма смърт, дъще. Хората умират само когато ги забравим… Ако може да ме помниш, винаги ще бъда с теб.”
-Ева Луна-

Исабел Алиенде се е занимавала с преживяването на смъртта повече от един път. Загубата на дъщеря й Паула е особено тежка. Да пуснем тези, които обичаме, е изпитание, за което никой не е подготвен. Все пак трябва да го направим, но неохотно, с гняв и голяма болка.

Въпреки това отвъд нашата болка е облекчението. Това е светлината на нашите спомени, които поддържат нашия любим човек жив. Този импулс ни позволява да се свържем с някого, който вече не е там. Това му позволява да остане с нас и да заема това място в сърцето ни всеки ден. Винаги може да върнем любимия човек към живота в нашето въображение и спомени.

2. Вдъхновение и креативност
„ Ти ми обясни, че вдъхновението се ражда от неподвижността, а творчеството от движението.”
-Японският любовник-

Това е един от най-красивите и истински цитати на Алиенде от нейната книга „Японският любовник“. В творбата се срещаме с младата Алма Веласко и японския градинар на име Ичимей. Тези двама сложни героя ни въвеждат в история, развиваща се в социално исторически момент.

Ичимей ни води със себе си в неговото изкуство и призвание: градинарството. Това е медитативно и съзнателно изкуство, в което вдъхновението и креативността, движението и тишината вървят ръка за ръка.

3. Щастието означава да бъдеш смел
„Съжалявам за всички диети, за всички вкусни чинии, които отхвърлих от суета. Съжалявам за тях толкова, колкото съжалявам за възможностите да правя любов, които пропусках да минат, независимо дали поради други приоритети или пуританска добродетел."
-Афродита - Приказки, рецепти и други афродизиаци-

Да живееш интензивно, означава да не оставяш дните да минават като някого, който прелиства страници в книга. Трябва да се насладите на всеки ред и на историята, която книгата разказва. Да съществуваш, означава да чувстваш, да се осмеляваш, да забравиш за диетите, да се наслаждаваш, да тичаш под дъжда, без да се притесняваш, че ще се намокриш. Това означава да обичаш, без да се страхуваш да загубиш, и да живееш, без да се тревожиш за утрешния ден. В края на деня това, което наистина трябва да ви плаши, е един неизживян живот.

4. Нашите демони
„Всички имаме демони в тъмните кътчета на душата си. Но ако ги изведем на светло, демоните се свиват, отслабват, утихват и накрая ни оставят на мира.”
-Островът под морето-

Може ли някой от нас да отрече истинността на тези думи? Всички имаме повече от един демон, който се промъква в сенките. Те замъгляват нашите желания, мечти и цели. Крият се в незрелите части на нашето същество, които трябва да бъдат проветрени, излекувани и поправени. Вместо да оставим демоните на произвола на съдбата, трябва да се справим директно с тях. Това е единственият начин за себереализация.

5. Поемете отговорност за емоциите си
"Всеки човек е отговорен за чувствата си и животът не е справедлив."
-Сборът на дните-

Рано или късно всички стигаме до простия, но категоричен извод, че животът не е справедлив. В един момент може да бъде непостоянен и безмилостен, а в следващия красив и съвършен. В този сценарий, когато толкова много обстоятелства убягват на нашия контрол, всичко, което може да направим, е да поемем отговорност за това, което сме, и за това, което чувстваме.
Начинът, по който се изправяме пред всеки един от препъникамъните, ще определи качеството на живота ни. Емоционалната отговорност е ключът към баланса и благополучието в един сложен свят.

Има още много цитати на Алиенде, то тези, които избрахме тук, са само малък пример за човечността, психологията и емоционалната деликатност, които характеризират този незабравим автор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X