Напишете дума/думи за търсене

Шест психологически ползи от настолните игри

Не само децата играят, ние всички го правим. И когато играем, ние активираме различни области на мозъка си, тъй като се генерират различни когнитивни способности като разсъждение, логика или памет.

Има няколко психологически ползи от играта, не само на когнитивно, но и на психологическо и социално ниво. Освен това, когато играем, ние общуваме.

Настолните игри може да изискват умствено планиране, стратегия, ръчна сръчност или други умения. Това са групови игри, в които се формират отбори. Но как настолните игри ни помагат психологически?

1. Подобряват словесната плавност и предотвратяват когнитивен спад
Според изследване, проведено от Университета на Лейда (Испания) и публикувано в International Journal of Geriatric Psychiatry през 2020 г., съвременните настолни игри и игри с карти подобряват вербалната плавност. Освен това те биха могли да бъдат ефективна интервенция за поддържане на някои когнитивни функции при възрастните хора, като също така предотвратяват тяхното влошаване.

2. Съмишленици са на краткосрочната памет, инхибирането и гъвкавостта
Според друго изследване, проведено от отдела по невропсихология, гени и околна среда на университета в Лерида, съвременните настолни игри са полезни, когато става въпрос за подобряване на други когнитивни способности. Например краткосрочна памет, инхибиране (способността да възпираме поведението си, когато е необходимо) и умствена гъвкавост (необходима за промяна на задачите).

Тези ползи са изпитани от непълнолетни с хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието, непълнолетни в риск от социално изключване и възрастни хора.

3. Те насърчават социализацията
Когато играем с други хора, ние сме в контакт с тях, обменяме мнения и стратегии и в крайна сметка се социализираме.
Нашите мозъци харесват това, защото ги принуждават да се заемат с „работа“ чрез емпатия и непредубеденост. Например да слушате другите и да ги разбирате. Да не говорим за ползите от
общуването и срещите с нови хора.

4. Намаляват стреса
Играта на настолни игри също може да помогне за намаляване на ежедневния стрес, тъй като те изискват от нас да се съсредоточим върху настоящия момент, върху самата игра и да останем фокусирани върху нея.

Освен това те са наистина добри разсейващи фактори, тъй като ни предпазват от ежедневните грижи.

5. Подпомагат концентрацията
Когато играем на настолни игри, трябва да насочим цялото си внимание към самите игри, да разберем правилата и как работят, да изчакаме реда си и да измислим тактики или стратегии (индивидуално или като отбор) за победа и т.н. Това благоприятства способностите за постоянно внимание и концентрация.

6. Помагат ни да обсъждаме и подреждаме идеите си
Кооперативните настолни игри позволяват на играчите да дебатират и да си сътрудничат помежду си, за да спечелят. Следователно този тип игри насърчават способността да обсъждаме и подреждаме идеите си в търсене на общи цели.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X