Напишете дума/думи за търсене

12 ключа за разпознаване на завистливите хора

Завистта е сложна емоция, която засяга не само живота на човека, който я изпитва, но и този на тези, които са подложени на нея. Да я носиш на гърба си, е изтощително.
Според статия, публикувана в Human Brain Mapping, завистта понякога води до отрицателна реакция, която възниква от чувството на човек за малоценност пред лицето на добруването на друг индивид.

Това е уникална емоция сред всички останали. Докато повечето хора могат лесно да изразят други емоции, малцина се осмеляват да признаят своята завист.
Често се свързва с детинщина и подлост и като цяло се възприема като нещо срамно. Следователно хората са склонни да я крият, вместо да я изразяват. Черупката, с която я покриват, също е полезна, за да скрие несигурността и липсата на самочувствие, които я характеризират.

Кои са ключовете за идентифициране на завистливи хора?

1. Разрушават щастливите моменти на другите
Току-що ви се е случило нещо прекрасно и щом споделите с някой завистливец това, той го омаловажава. Актът на омаловажаване на триумфите е стратегия да замаже блясъка, който притежавате, и да слезете на тяхната висота. Хората, които са завистливи, не искат конкуренти, тъй като не понасят да бъдат надминати.

2. Те критикуват публично
Обикновено правят разрушителни наблюдения за вашата личност или критикуват неща, които сте направили и постигнали. Това е тяхното оръжие: да те хванат неподготвен и да те унижат публично.

3. Празнуват с лицемерие
Представете си, че сте успели в проект и казвате на човек, който ревнува. Той вероятно ще бъде щастлив заради вас. Въпреки това, ако погледнете изражението му, ще видите, че е принуден да реагира така: усмивката му е неестествена и фалшива.

4. Избягват да ви подкрепят
Когато хората ви завиждат, те избягват да ви помогнат да постигнете целите, които сте си поставили. Нещо повече, те се опитват да ги саботират лукаво. Те може да са приятелски настроени и заинтересовани да ви подкрепят, но по много фин начин възпрепятстват процеса.

5. Състезават се и си приписват заслуги
Друг признак за разпознаване на завистливите хора е, че те винаги се състезават и крадат заслугите за отборните победи. Изрази като „без мен нямаше да се справиш“ се появяват често, когато забележат, че приемате аплодисментите.

6. Пречат на личностното развитие
Когато се почувстват застрашени, се опитат да ви саботират. Това може да се прояви по различни начини: дискредитиране на работата ви, разпространяване на слухове или клюки, бойкотиране на проекти и възможности, които ви се преслагат...

7. Изчезват от живота ви
Завистливите хора не са наоколо, за да видят постиженията. Те предпочитат да спазват дистанция, защото не могат да понасят да видят как успявате.

8. Шушукат зад гърба ви
Друг ключ към идентифицирането на завистливите хора е, че те говорят лошо за вас, когато не сте наоколо. Те ви клеветят и разпространяват неща, които не са верни или, ако са, те ги манипулират, така че да изглеждате зле пред другите.

9. Сравняват постиженията си с вашите
Постоянното сравнение им позволява да измерват вашата стойност въз основа на това, което имате или правите. Вместо да се фокусират върху собственото си съществуване, те се фокусират върху вашето, търсейки предимствата, които имате пред тях.

10. Имат негативни желания за живота ви
Човекът, който копнее за това, което имате, вероятно ще ви обиди и ще иска да се провалите в различни аспекти от живота си, било то проекти или взаимоотношения. Интензивността на неговата завист ще определи кои области е най-вероятно да бъдат насочени към желанието му да види как се проваляте.

11. Преувеличават и рекламират постиженията си
Някои завистливи хора може да преувеличават или да парадират с триумфите си, за да се опитат да се състезават с вас и да се почувстват по-добри. Това е техният начин да компенсират несигурността, неудовлетвореността и ниското самочувствие, което крият.

12. Празнуват провалите
Друг признак за разпознаване на завистливите хора е, че изпитват удовлетворение, когато направите грешка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X