Напишете дума/думи за търсене

Женската завист - по-мощна или не от мъжката

Завистта при жените често е свързана с определени културни и образователни аспекти, които са склонни да ги поставят в ситуации на малоценност в сравнение с мъжете.

Проучванията показват, че завистта при дамите е различна от тази, наблюдавана при господата.
Известно е, че мъжете завиждат, когато някой им съперничи по статут и власт. От друга страна, жените проявяват по-сложни процеси.

Живеем в общество, в което, независимо дали ни харесва или не, момичетата трябва да работят повече, за да постигнат успех. Дори когато изпълняват същата работа като колегите си мъже, те трябва да докажат, че са по-валидни, за да запазят позицията. Всъщност техните способности, съпротива, увереност, умения за водене на преговори, наличност и изобретателност са поставени под постоянно наблюдение.

Жените не завиждат само на другите жени. Насочват завистта си и към мъжете. Освен това те я изпитват и към членове на семейството, които имат по-голямо признание от тях. Могат дори да завиждат на собствените си партньори, ако те предизвикват по-голямо уважение или възхищение от тях.

„Завистта е толкова слаба и жълта, защото хапе и не яде.”
-Франсиско де Кеведо-


Завистта не означава непременно, че искаме нещо, което друг има. Може дори понякога да завиждаме на някого, който няма нищо. Всъщност завистта работи по логиката да желаеш удовлетворението, което изпитва друг човек.

Да речем, че някой се облича изключително скромно, но е напълно щастлив с това. Това може да накара друг човек, въпреки че се облича в скъпи дрехи, да завижда. Не че иска да имат дрехите на отсрещния, но иска да изпитва удовлетворението, което той усеща.

Завистта е да видите как околните постигат признанието, което вие не получавате, когато правите същото като тях. Тя също така включва липсата на умения, които другите хора демонстрират и които ви липсват. В това отношение проучване, проведено от Калифорнийския университет, показва, че:

• Завистта е явление, което изпитва всяко човешко същество и което често възниква несъзнателно.
• Това е потисната емоция, която дори се опитваме да скрием от себе си.

В случая на жените завистта се превръща в друга от онези културни тежести, продукт на няколко века на презрение и експлоатация, на които е бил подложен женският пол.

Завистта при жените
Проучване, публикувано в списанието Evolution and Human Behavior, твърди, че женският пол преживява тази реалност обичайно в семейството.

Проучването твърди, че е обичайно жените да изпитват завист, когато родителите ценят по-високо техните братя и сестри. Този културен аспект обикновено е дълбоко вкоренен и дирижира женската завист до неизвестни досега нива. Британските психолози Сузи Орбах и Луиз Айхенбаум посочват следното:

• Има жени, които изпитват проблеми със собствените си нужди и желания поради възпитанието си. Например виждането на други жени, които са по-самоуверени, напористи и които знаят как да преследват това, което искат, поражда у тях чувство на завист.

• Често жените завиждат на уменията, демонстрирани от другите, върху които те не са работили.

Завистта и враждебността
Мъжете показват по-високи резултати в нивата на завист, съсредоточени върху статуса. Жените показват по-високи нива в аспектите, които споменахме по-рано. Въпреки това, за разлика от мъжете, враждебността поради завист между жените като цяло е безобидна.

Дамите имат склонност да се ограничават до малки ежедневни прояви на завист, но рядко преминават границата на територията на враждебност. Обичайно е солидарността и сестринството да надделяват над отхвърлянето в решаващи моменти. Това е природата да си жена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X