Напишете дума/думи за търсене

5 болезнени неща, които се случват с тялото, след като навършим 25

Винаги съм била доста в синхрон с тялото си: знам кога е преуморено, когато има нужда от добро изпотяване във фитнеса и дори когато трябва да се отпусне с едно-две напитки. Не бях обаче подготвена за навършването на 25-те ми години.

Преди да дойде важният рожден ден, няколко по-възрастни приятели и членове на семейството ми на шега ми казваха „просто изчакай...“ - за болките, бръчките и предполагаемото наддаване на тегло, което започва да се случва в средата на 20-те. Оказа се, че това изобщо не е шега, а истински сигнал за събуждане за процеса на стареене.

Представям ви пълна разбивка на всичко, което се променя в тялото, както физическо, така и психическо.

1. По-бавен метаболизъм
Имаше веднъж на ден, когато можех да ям бисквитки, сякаш се запасявах за зимата, и да забележа почти никаква промяна в състава на тялото, настроението или нивото на енергия. За съжаление, това вече не беше валидно, след като навърших 25 години.

Повечето хора забелязват, че метаболизмът им се забавя с възрастта и че е необходима повече „работа“, за да поддържат номера дрехи, който са били, когато са били по-млади. Това отчасти се дължи на хормонални промени, които се случват, а също и на факта, че губим мускулна маса с напредването на възрастта.

Прегледайте диетата си и започнете да консумирате повече цели храни и по-малко преработени. Те ще ви държат сити за по-дълго, независимо от метаболизма. Разбира се, колкото по-активни сте физически, толкова по-добре, тъй като постоянното предотвратяване на намаляването на мускулната ви маса или подпомагането й да расте ще помогне на метаболизма ви да остане на ниво.

2. Тежък махмурлук
Пиене след 25-годишна възраст. Кофти работа. Но почакайте да станете на 30. Ето тогава почва истинската битка с махмурлука, който бие по главата като чук.

С напредване на възрастта черният дроб става все по-малко способен да разгражда токсичността на алкохола. Освен това имунната система отслабва и ни прави по-малко жизнеспособни за възстановяване от всичко трудно за тялото. Посягайте по-често към гореща вода с лимон и мъхести чорапи оттук нататък.

3. По-малко енергия
Отминаха дните на прескачане от работа до фитнес, вечеря и напитки. След като навърших 25, забелязах, че енергийните ми нива се сринаха значително, особено що се отнася до тренировките.

С напредване на възрастта максималната интензивност, с която може да работим, ще намалее и ние не се възстановяваме толкова бързо от тренировките, колкото преди. По-старите стави също не понасят удари и може да се окажем по-сковани и болезнени, отколкото сме обикновено. Повечето от нас ще трябва да коригират начина, по който тренират с течение на времето.

4. Бръчки и суха кожа
Може да звучи драматично, но се събудих на 25-ия си рожден ден и се погледнах в огледалото, за да открия магически новите бръчки на пачия крак и върху челото.
Нормално е дори на 25-годишна възраст да започнете да виждате признаците на стареене и това е най-вече функция на увреждането от слънцето през годините.
То е най-големият виновник за внезапната поява на бръчки. Около 90 процента от стареенето на кожата е причинена от слънцето. Останалите 10 процента са генетични и мускулни движения.

Бръчките на челото често се причиняват от мимики. Ако сте много изразителни, може да започнете да ги виждате по-рано.
Това не означава ли да ограничим изражението на лицето си през 20-те си години. Вместо това използвайте слънцезащитен крем, носете слънцезащитно облекло, не стойте навън през пиковите летни часове, винаги носете шапка и намерете добра рутина за грижа за кожата.

5. Изтъняване на косата
Около една трета от жените изпитват някакъв вид косопад, независимо дали е лек или сериозен, в един или друг момент от живота си. Редица неща могат да допринесат за космите, напускащи главата ви, като лекарства, медицински състояния и стрес. Тъй като не приемам никакви лекарства и предполагам, че съм в добро здраве, посочвам стреса като причина за косопада ми, който забелязах след навършването ми на 25. Това е важна житейска година, когато се очаква кариерата, парите, взаимоотношенията и цялостното лично благополучие да бъдат „уредени“, така че очевидно ще настъпи стрес, когато нещата не са точно, както са планирани. За да туширате леко безпокойството, което идва с живота, създайте петгодишен план и обявявам 30-те за новите 25.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X