Напишете дума/думи за търсене

5 обичайни храни, които напълно съсипват кожата

Чували сте онази стара поговорка, която гласи „Ти си това, което ядеш“. Въпреки че тази фраза едва ли може да се приема буквално, важно е да разберем, че всичко, което консумираме, независимо дали става въпрос за здравословни смутита или зелени сокове, бургери от веригите за бързо хранене или фунийки сладолед - притежава силата да повлияе на тялото ни по различни начини.

„Вашата диета е източник номер едно за проблеми с кожата“, казва Джоана Варгас, специалист по грижата за лицата на знаменитости и основател на Joanna Vargas Salon and Skincare Collection. „Повечето хора не осъзнават, че кожата е пряко свързана с нашата храносмилателна система. Ако ядем нещо, което не може да смиламе или имаме проблеми с храносмилането, тялото ще се опита да използва кожата за детоксикация. Ето защо ние ставаме целите в пъпки, след като ядем определени храни..."

Проучванията показват, че има връзка между дерматологията и храненето, разкривайки, че определени диети могат да предизвикат реакция на кожата, причинявайки възпаление, акне, сухота и др. Имайки това предвид, ето пет от най-лошите храни за кожата, които може да ядете.

1. Млечни продукти
„Повечето мляко се добива от крави, които имат високи нива на циркулиращ прогестерон, инсулиноподобен растежен фактор и други хормони, които човешкото тяло превръща в дихидротестостерон (ДХТ). Тези хормони могат да накарат мастните жлези да се ускорят, което може да предизвика акне при податливи хора“, казва дерматологът д-р Ципора Шайнхаус. „Въпреки че някои органични млека не съдържат добавени говежди хормони на растежа, те все още съдържат вродените“, добавя тя. „Ако смятате, че млечните продукти предизвикват вашето акне, опитайте да ги спрете за месец или два, като преминете към бадемово или оризово мляко. Ако го направите, уверете се, че обръщате внимание на приема си на калций и витамин D, тъй като „млечните продукти са важен и често единствен източник“ на тези хранителни вещества.”

2. Сладкиши
„Клиничните проучвания го показват, че захарта и простите въглехидрати са свързани с акнето поради пика на инсулина, който причиняват, което може да предизвика възпаление и акне“, казва д-р Реймис Хамдан, основател и главен изпълнителен директор на Shiffa.

3. Кофеин
„Една или две чаши кафе на ден няма да навредят много, но всичко повече от това, в допълнение към енергийните напитки, шоколада или други храни и напитки, съдържащи кофеин, може да доведе до преждевременно стареене на кожата. Това означава, че човек, който поглъща много кофеин всеки ден, може да се наложи да се справя с бръчките и отпуснатостта преди своите връстници, които стоят далеч от кофеина“, казва Карън Морс, специалист по уелнес.

„Кофеинът намалява синтеза на колаген - структурният протеин, открит в кожата, който я поддържа да изглежда гладка, стегната, млада и здрава“, добавя Морс. „Ако сте запален пияч на кафе, едно от най-добрите неща, които може да направите, е да пиете повече вода. За всяка чаша кафе вземете допълнителна чаша вода на ден.“

4. Солени закуски
Кажете „не“ на солницата. „Лицето ви може да стане подпухнало и подуто на вид поради задържане на вода, причинено от твърде много сол в диетата, и може да развиете торбички под очите си. Кожата може да стане суха и напукана или може да развие свръхпроизводство на масла, тъй като жлезите се опитват да компенсират дехидратацията на кожата“, казва Стейси Тъкър, експерт по хранене и основател на Almeda Labs.

5. Алкохол
„Алкохолът дехидратира тялото, включително кожата – най-големият орган на тялото“, казва Тъкър. „Смята се също, че прекомерното консумиране на спиртни напитки лишава кожата от жизненоважни витамини и хранителни вещества. Лошият тен, разширените пори, обезцветяването, увисването, фините линии и липсата на устойчивост са само някои от симптомите, които могат да възникнат в кожата поради прекомерното пиене на алкохол“, добавя тя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X