Напишете дума/думи за търсене

Защо хората, които страдат от това кожно заболяване, ще живеят по-дълго

Ако сте имали този проблем с кожата, когато сте пораствали, поздравления! Ще живеете и ще изглеждате по-млади.
От време на време чувате нещо, което ви кара да вярвате, че може да има някакво подобие на справедливост във вселената.

Например проучване от 2016 г. твърди, че хората, които страдат от акне, всъщност имат вродена генетична защита, която забавя стареенето на кожата им и увеличава цялостната им продължителност на живота.

Не е ли страхотно?

Ако някой заслужава справедливост в по-късен етап от живота си, то това са хората, които е трябвало да прекарат неудобните си тийнейджърски години, борейки се със самочувствието си, докато са превзети от пъпки, мазна кожа и проблеми с образа на тялото.

Изследването е публикувано в Journal of Investigative Dermatology. Години наред лекарите забелязвали, че хората с предразположение към мазна кожа са склонни да имат по-малко бръчки с напредването на възрастта, но не били наясно защо.

Но в това ново проучване изследователи от Кралския колеж в Лондон представят доказателства, които предполагат, че хората с акне имат значително по-дълги защитни капачки в края на хромозомите си. Тези капачки, известни като теломери, са като защитната обвивка на бонбон около вашето ДНК.

Когато теломерите се износват с течение на времето, може да предизвика това, което е известно като „клетъчна смърт“ - бързо разрушаване на клетките на тялото, което се случва естествено, докато стареете.

Но онези бедни нещастни души, които трябваше да прекарат годините си в гимназията с всичките тези пъпки върху лицето си?
Според лабораторни изследвания техните теломери са по-дебели и по-мъжествени, защитавайки клетките им по-дълго.

Д-р Вероник Батай, един от авторите на изследването, заявява, че „по-дългите теломери вероятно са един от факторите, обясняващи защитата срещу преждевременно стареене на кожата при хора, които преди това са страдали от акне“. Изследователите също подчертават генен път, наречен p53, за който е известно, че регулира "клетъчната смърт". Той изглежда много по-малко активен в кожата на хора, които страдат от акне (т.е. това е нещо добро).

Какво означава всичко това?
Това означава, че може би от време на време Вселената обича да възнаграждава хората, които страдат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X