Напишете дума/думи за търсене

7 редки личностни черти, които споделят най-емоционално силните хора

Емоционално силните хора се справят по-ефективно със стреса в ежедневието и се възстановяват по-бързо от предизвикателства и кризи, когато възникнат.

Популярната култура често описва емоционално силните хора като тихи, стоически типове, които никога не се оплакват и чието емоционално изразяване по време на кризи е ограничено до стискане на челюстта, стискане на юмруци и мълчаливи драматични погледи в хоризонта.

Всички признаци на емоционално „изтичане" (т.е. изразяване на емоционален дистрес по какъвто и да е начин) или сълзи (особено при мъжете) често се разглеждат като доказателство, че човекът изпитва трудности да се справи и е емоционално слабо.
Подобни представи са не само неправилни, но и изключително подвеждащи.

Емоционалната сила няма много общо със стоицизма и още по-малко с някаква моментна реакция.

По-скоро е нещо, което може да се оцени само с течение на времето. По дефиниция това включва способността на човек да се справя с предизвикателствата и да се отдръпва от тях, а не как реагира в даден момент.

7 черти, споделяни от емоционално силните хора

1. Устойчивост
Те са по-малко обезкуражени от неуспехи и разочарования.

2. Адаптивност
Те са по-приспособими към промените от другите.

3. Самосъзнание
Умеят да разпознават и изразяват нуждите си.

4. Оптимизъм
Те знаят как да се съсредоточат върху преодоляването на препятствието, вместо да се фокусират върху самото препятствие.

5. Обучаемост
Те могат да се учат от грешките и критиката.

6. Експанзивност
Те са склонни да виждат по-голямата перспектива в предизвикателна ситуация.

7. Устойчивост
Те могат да се възстановят по-бързо от емоционални рани като провал или отхвърляне.

Ако двама предприемачи са инвестирали пет години в чисто нов бизнес, който се проваля, кой от тях е емоционално по-силен – този, който се чувства разбит и избухва в сълзи, когато всичко пропадне, или този, който се чувства разбит, но сдържа емоциите си?

Отговорът не е нито едното, нито другото — въпросът беше подвеждащ.

Незабавната реакция на човека има много по-малко значение от това, което прави след това. Някой може да избухне в сълзи в момента, да се чувства ужасно за една седмица, но след това да се възстанови и да започне да работи върху следващата си голяма идея. Привидно стоически човек може да изглежда, че се справя по-добре в момента, но въпреки това да се чувства толкова победен, че да се откаже напълно от своите мечти.

При такова сравнение „плачещият" очевидно има по-голяма емоционална сила на духа от „стегнатата челюст", въпреки че показва по-голям емоционален стрес в непосредствения си отговор.

Много от нас се самооценяват неправилно точно в такива ситуации. Ако реагираме емоционално или плачливо на предизвикателни ситуации, ние се наказваме, че сме „слаби", въпреки че възнамеряваме да упорстваме и да продължим напред или дори когато вярваме, че в крайна сметка ще успеем.

Сълзите обикновено са признак на чувство на неудовлетвореност и разочарование, а не на поражение.
Какво вярвате относно бъдещите си шансове за успех и колко обезсърчени се чувствате в дългосрочен план е много по-важно от това как слъзните ви канали реагират на стрес и лоши новини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X