Напишете дума/думи за търсене

3 незабелязани типа насилствени взаимоотношения, за които да внимавате

Не сте забелязали признаците на насилствена връзка. Отне ви известно време, за да осъзнаете, че вашият партньор може да ви насилва. Все още не искате да повярвате и може дори да се чудите дали това, което изпитвате, наистина е вид злоупотреба.
Може да живеете в страх, несигурност и да сте потопени в лоши чувства към себе си. Тези чувства - че не сте достатъчно добри, достатъчно красиви, достатъчно умни, достатъчно организирани и така нататък - изглеждат валидни в съзнанието ви.

Винаги сте имали критичен глас в главата си, който е ругае. Злоупотребата от партньора ви е свързана с този глас.

Може би сте били малтретирани по подобен начин като дете. Когато мислите да напуснете тази насилствена връзка, вътрешният глас ви надделява и ви кара да се съмнявате в себе си.

Ако не сте напълно сигурни, че сте в насилствена връзка, има признаци, за които трябва да сте нащрек.

3 незабелязани типа насилствени взаимоотношения, за които да внимавате

1. Емоционално насилие
Емоционалното насилие е всяка тактика, използвана за контрол върху вас. Крайната цел е единият партньор да се чувства превъзхождащ и контролиращ, така че да се съмнявате в себе си и никога да не се чувствате така, сякаш под краката си имате твърда земя.

Това може да приеме много форми. Партньорът ви може да ви нарече луд или параноичен или да ви накара да се съмнявате във възприятията си - известно още като гаслайтинг.

Емоционално насилственият партньор може постоянно да ви се противопоставя, да ви изолира от семейството и приятелите, да ви нарича егоист, да се отнася с вас мълчаливо или дори да ви обвинява в изневяра.

2. Вербална обида
Всяка насилствена връзка е емоционално насилствена. Обикновено се включва и словесно насилие.
Вие сте устно малтретиран всеки път, когато вашият партньор ви говори по унизителен начин, пренебрегва вас или вашите чувства, използва думи, за да ви накара да се почувствате непълноценни или да ви унижи.

Вербално обиден партньор ще ви обижда с грозни нарицателни или ще ви даде това, което нарича „полезни" предложения или „обратна връзка" (които всъщност са критики към вас и вашия характер). Това обикновено е направено с привидно сладък и искрен тон.

Вербалният насилник ви омаловажава, обвинява ви, съди ви, прави шеги за ваша сметка, крещи ви, тривиализира вашите идеи и чувства, заплашва ви и ви нарича с имена.
Той очаква да следвате неговите заповеди и е вербално неуважителен. Освен това той никога не греши.

3. Физически тормоз
Връзката с физическо насилие включва и побой в допълнение към други форми на насилие.
Бутане настрани, грубо дърпане, каране безразсъдно, „леко" удряне по главата, влачене.
Задържани сте до стена или легло. Одраскани или ухапани. Плеснати. Ритани. Задушавани. Принудени да ядете или ви се отказва храна.

Насилникът може да хвърля неща по вас, да счупи вещи в ярост и да използва оръжия или предмети, за да ви нарани.

Ако вашият насилник ви принуждава да правите секс против волята ви или ви кара да го задоволявате, „защото сте негова съпруга или любовница" — вие също сте изнасилена, сексуално използвана и насилвана.

Не се заблуждавайте от извинения или прояви на разкаяние.
Не се заблуждавайте, ако вашият партньор от време на време изпитва угризения на съвестта, извинява се, плаче или казва, че „ще се справи по-добре". Той не може да го направи. Това е връзка с физическо насилие.

Най-важното е, че сте в опасност и трябва да се измъкнете, за да сте в безопасност.

Насилникът - във всеки от трите вида насилствени взаимоотношения - има някои общи характеристики. Най-вече те са свързани с това как ви карат да се чувствате:
• Страх да не направите „грешния" ход.
• Пълни сте със съмнение в себе си.
• „Затворени" сте в кутия.
• Намирате се под негов контрол.

Не може да имате собствени мисли. Трябва да отразявате насилника си. Но колкото и да се опитвате, сякаш се подхлъзвате. Той е непредвидим. Не може да следите какво иска.
И ако иска нещо, по-добре да е сега. Дори секс. Няма уважение към вас. Вие сте обвинявани и критикувани за всичко. Нищо не е по вина на насилника:

• Накарахте го да крещи.
• Ако не бяхте „стъпили накриво", той нямаше да ви удари.
• Защо трябва да го разочаровате толкова?
• Чувате все по-често „Как можа? Ти никога... Ти винаги..."

Всички насилствени връзки са емоционално насилствени, защото целта е вашето самочувствие.
Ако се окажете в някой от тези типове насилствени връзки, важно е да запомните, че вината не е ваша. Вашият насилник вероятно повтаря нещо, което се е случило в детството му.
• Не се колебайте и не позволявайте на насилника ви да ви убеди, че грешите.
• Не отговаряйте на манипулация.
• Ако се чувствате в опасност, потърсете правна помощ и ограничителна заповед.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X