Напишете дума/думи за търсене

Колко е важно да бъдем смирени хора

Трябва да сте наясно, че животът ви не е съревнование с другите.

Има индивиди, които искат да бъдат по-добри от околните. Чрез своите нагласи, поведение и начин на общуване с останалите това, което причиняват, е неудобно чувство около себе си, в допълнение към непрекъснатите изисквания, които си налагат.

Опитът да не бъдете по-добър от всички останали, е това, което наистина ви отличава

В наши дни се забелязва интересна тенденция, която експертите наричат „духовен материализъм". Това е настоящият интерес към грижата за себе си на индивидуално ниво, но от егоцентрична позиция.

Когато става въпрос за опит да разберат себе си по-добре, да подобрят самочувствието си и да стават по-силни и по-добри всеки ден, някои хора ще се съсредоточат върху грешното нещо. Основната им цел е да бъдат по-добри от хората около тях.
Ето защо е важно да имате правилно разбиране на идеята.
Може да разработите нови стратегии, за да укрепите самочувствието си, да обогатите взаимоотношенията си и да постигнете по-големи неща, но никога за сметка на другите или в името на това да бъдете по-добри от всеки друг.

Ниска представа за себе си
Прекалено гордите хора, които изпитват нужда да се състезават или се държат така, сякаш превъзхождат другите, често имат проблеми със самочувствието.

„Удоволствието", което получават от преструването, че са на по-високо ниво, се отнася за всеки аспект. Състои се от демонстриране на големи способности или дори унижаване на околните. Това отношение има за цел да компенсира лошата представа, която имат за себе си.
• Във вашия социален кръг, независимо дали е на работа или сред приятели и семейство, винаги има някой, който използва сарказъм или подигравка, за да омаловажава хората около себе си.
Междувременно той се опитва да покаже уменията си и колко по-добър е от всички останали.
• В други случаи намираме такива, които избират да „играят жертва". Те са тези, които страдат най-много, тези, които наистина знаят какво е отхвърляне и чувство за изоставяне или подценяване.

И двете ситуации са примери за един и същ проблем: Опитът да се поправи собствения имидж чрез омаловажаване или дискредитиране на другите.

Тази тенденция да измервате себе си спрямо човека до вас пренебрегва проблеми като следните:
• Сравненията се правят от една гледна точка, която изключва други видове оценки или мнение.
• Талантите на всеки са индивидуални и несравними.
• Тази заетост с определянето на външни критерии ви кара да губите фокус върху себе си.
• Подобни препоръки не добавят стойност към индивида, а по-скоро ви лишават от възможността да се оцените според собствените си заслуги.

Да бъдеш смирен, означава да не искаш или да се опитваш да бъдеш по-добър от всеки друг

Когато този състезателен стремеж да бъдете по-добри причинява страдание или унижение у другите, може би е време да спрете и да помислите върху някои важни съображения:
• Най-голямото удовлетворение идва от това да се подобриш, да станеш по-добър човек. Вие правите това, като се състезавате срещу себе си, а не като използвате слабостите на други хора.
• Ако вчера не сте били сигурни, че може да постигнете нещо в офиса или да хванете погледа на някого, към когото сте привлечени, но постигате това днес, значи сте успели да се подобрите.
• Това е мястото, където наистина се крие величието: Постоянно израстване и подобряване по отношение на себе си, а не на другите. Всеки, който е обсебен от външността и надпреварата за величие, ще забрави кой е.
• Всеки, който иска да бъде по-добър от всички останали, не е смирен. Смирението е нещо, към което трябва да се стремите във всичко, което правите, във всичките си действия. Вместо да е признак на слабост или да се поддавате на околните, смирението е една от най-големите ви силни страни.
• Има голямо значение да бъдеш смирен, защото включва висока степен на самосъзнание и себеприемане.

Успехът се крие във вярата, че не си по-добър от всеки друг
След като приемете това, вашата основна задача ще бъде да продължите да растете като личност и да ставате по-добри всеки ден.
Стремете се да постигнете щастието, което живее в малките неща, които обогатяват живота ви. В крайна сметка да бъдеш по-добър човек има ефект и върху хората около теб.

Затова най-благородният триумф ще бъде да приемете себе си такива, каквито сте. Ако на свой ред уважавате хората около вас, дори и да не споделяте техните ценности, ще сте направили още една крачка напред.

Крайната награда не е материална. По-скоро се чувствате добре от това кои сте. От друга страна, жаждата за съревнование ще ви остави съвсем сами. Важността на това да бъдете смирени е, че ви учи да бъдете добри, да бъдете по-добри.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X