Напишете дума/думи за търсене

Задайте си тези въпроси за по-добри резултати

Тези въпроси ще ви помогнат да разберете по-добре къде се намирате сега и как да стигнете там, където искате да отидете, независимо какви са вашите цели.

Ако искате по-добри резултати в училище, на работа или в личния си живот, трябва да се фокусирате повече върху „преди" и по-малко върху „по време". Бихте ли скочили в басейн, преди да разберете дали е достатъчно дълбок или преди да проверите температурата му? Вероятно не, нали? Е, трябва да приемете подобно отношение, когато става въпрос за проекти или цели.

Когато сте изправени пред промяна, трудна задача или нов проект, първото нещо, което трябва да направите, е да си зададете поредица от въпроси. Те ще ви помогнат да определите къде се намирате, къде искате да бъдете и как ще стигнете дотам. Обмислянето преди да започнете ще ви помогне да разберете добре ситуацията.

В тази статия ви предлагаме седем въпроса, които може да използвате, за да се ориентирате в пространството. Ако си зададете тези въпроси, преди да започнете, ще ви бъде много по-лесно да поемете по пътя към успеха.

Защо го правя?
Много е важно да знаете причината зад това, което възнамерявате да направите. Независимо дали става въпрос за цел, нов навик или проект, да знаете защо го правите, е първият въпрос, който трябва да си зададете.

Това е особено важно, защото познаването на причината зад вашите действия може да ви мотивира. Ако не знаете защо правите това, което правите, анализирайте това за допълнителен тласък на енергия и стремеж.

„Въпросите за качество създават качествен живот. Успешните хора задават по-добри въпроси и в резултат на това получават по-добри отговори."
Антъни Робинс

Какви резултати искам?
Ако не сте сигурни какви резултати искате, няма да може да планирате как да ги постигнете. Определете много ясно какво искате да постигнете, за да може да направите план как да стигнете дотам.
Дефинираните и осезаеми цели са много по-лесни за достигане от произволните.

Кога искам да постигна целта си?
Трябва да имате ясна представа кога искате да постигнете целта си. Също така е добра идея да запишете основните етапи и да разделите големите проекти на фази. Това ще ви помогне да останете фокусирани.

Ако целта ви зависи от много фактори, вероятно няма да я постигнете за времето, което искате. Въпреки това все още може да измервате напредъка си и да отбелязвате колко време остава до финализиране.

Какви са възможните пречки?
Ще се сблъскате с препятствия по пътя към целите си. Въпреки това, ако може да се подготвите за трудностите, ще бъде много по-лесно да се справите с тях, когато се изправят пред вас.
Невинаги е възможно да се подготвите, защото много усложнения са напълно неочаквани. Може обаче да се опитате да предвидите някои неща, които ще ви върнат назад, за да започнете да се подготвяте за тях.

Какви ресурси имам?
Трябва да сте наясно с ресурсите, от които се нуждаете и дали са ви достъпни. Някои от тях са умения, време, пари и хора...
Бъдете честни със себе си по отношение на това, което наистина е достъпно за вас и не подценявайте прякото или непряко участие на другите. Това важи и за лични проекти.

Колко важен е този проект?
Вниманието и усилията, които ще положите в проекта, зависят от това колко важен е той за вас. Запитайте се какъв приоритет има този проект в живота ви и помислете как може да повлияе на другите ви задачи.

Трябва също така да помислите за неговата стойност и дали наистина си струва вашето време и пари.

Какво мога да направя, за да бъда по-ефективен?
Този въпрос ще ви помогне да развиете стратегии за самоусъвършенстване, за да може да бъдете по-продуктивни. Използването на полезни и ефективни инструменти за подобряване на качеството на вашата работа ще доведе до по-добри резултати.

Управлението на времето е изключително полезно. Ще трябва да делегирате задачи и да приоритизирате най-важните, да планирате ефективно, да избягвате многозадачност и т.н. Обмислете всички елементи на вашата стратегия, така че всичко да върви гладко.

„Ако опитате нещо, ако се опитате да отслабнете, или да подобрите себе си, или да обичате, или да направите света по-добро място, вие вече сте постигнали нещо прекрасно, преди дори да започнете. Забравете провала. Ако нещата не вървят така, както искате, вдигнете главата си високо и бъдете горди. И опитайте отново. И отново. И отново!"
Сара Десен

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X