Напишете дума/думи за търсене

6 ползи от потната терапия за здравето

Аюрведичната медицина ни учи, че детоксикацията, релаксацията и енергията, генерирана от инфрачервена сауна, могат да ни помогнат да постигнем баланс на ума и тялото и да се свържем с безкрайната сила на природата.

Точно както умът и тялото са взаимосвързани, така са и ползите от изпотяването, инфрачервената сауна и древната наука аюрведа.

Знанието на Аюрведа ни учи как да се приведем в съответствие с безкрайната сила на природата, за да живеем дълъг и здравословен живот с максимално удовлетворение, изобилие и свобода. Всеки ден сме изложени на множество тежки метали, токсини и замърсители, а сауните ни помагат да детоксикираме нашите системи от всеки един от тези потенциално вредни натрапници.

Кожата ни е най-големият ни орган и отваряйки порите си, ние създаваме среда за освобождаване на тези потенциално вредни нашественици, докато в процеса пречистваме тялото, ума и духа си.

Сауните имат много предимства, включително подобрено кръвообращение, лимфен дренаж и почистване на кожата, като същевременно повишават имунитета.

6 ползи от сухите сауни и потната терапия

1. Подобрено сърдечносъдово здраве
Дори сухата сауна може да засили цялостната циркулация на тялото. Редовните процедури стимулират вътрешния слой на кръвоносните съдове и това помага за регулиране на кръвното налягане. Предизвиканото изпотяване също ускорява притока на кръв и подобрява здравето на сърцето.

Нещо повече, седмичните сауни се борят с артериалната скованост и укрепват разширяването на кръвоносните съдове. Изследванията показват, че мъжете, които посещават сауната до седем пъти седмично, имат 50% намален риск от повишено кръвно налягане. В повечето случаи подобренията в кръвообращението наподобяват ефектите от умерените упражнения.

Плюс това, поради повишената циркулация честото излагане на сауна може да подобри вашата издръжливост и спортни постижения.

2. Елиминиране на токсините
Нашето тяло е склонно да абсорбира вредни елементи, които трябва да бъдат изхвърлени чрез урина, кръв или пот. Следователно обилното изпотяване е един от най-здравословните начини за премахване на токсините.

За илюстрация, фталатите (намиращи се в козметика, прибори и бои) се отделят два пъти повече в потта, отколкото в урината.

Освен това сухата сауна може да помогне да се отървете от вредните токсини, като олово, кадмий и арсен, съхранявани дълбоко в кожата. Други токсини, които се изхвърлят по време на изпотяване в сауната, включват BPA, живак и никотин. Всеки от тях, когато не им се обърне внимание, осигурява идеална среда за проява на болестта в тялото.

3. Подобрено психично здраве
Освен физически ползи, сухите сауни третират ума ни по успокояващ начин. Те са удобни, спокойни и тъмни, така че подобряват нашето емоционално и психическо благополучие. „Припичането" в сауна със суха топлина ще помогне на ума ни да се отпусне, като му позволи да избяга от реалността.

В началото ще изпитаме дълбока релаксация и облекчаване на стреса, което може да намали риска от различни психични разстройства. Освен това топлината в сауната отпуска мускулите и стимулира производството на ендорфини.

Тези хормони са естествени химикали, които ни карат да се чувстваме добре и създават блясък след излагане на сауна.
Ежедневните сауни ще намалят нивата на кортизол и ще доведат до по-малко безпокойство и напрежение. Колкото по-ниско е съдържанието на кортизол, толкова по-добро е настроението и качеството на съня.

4. Грижа за кожата и ексфолиране
Прекарването на време в суха сауна е истински дар за здравето на кожата. Един от начините да подобрим нашия епидермис е да донесем повече хранителни вещества на повърхността на кожата, за да стимулираме клетъчния растеж. Отваряйки порите ни, това създава идеалната среда за клетъчен растеж и резултатите водят до по-здрава и жизнена кожа.

Сухите сауни също намаляват дразненето и възпалението на кожата. Това е така, защото обилното изпотяване има почистващ ефект и премахва замърсяванията.
И накрая, сухата топлина стимулира освобождаването на бета-ендорфини в тялото. Тези природни елементи намаляват усещането за болка и действат като успокоителни. Изпотяването също предизвиква производството на еуфорични хормони, които се борят със симптомите на депресия.

След няколко сесии може да забележим, че сухите, сърбящи, червени петна по кожата ни се подобряват, докато някои хора са свидетели на пълно излекуване на акне, екзема и псориазис.

Сауната също ще отпусне напрежението на лицето и ще овлажни кожата. Отделената топлина активира мастните жлези, които произвеждат мастна субстанция, която смазва повърхността на кожата. Повишеното производство на себум води до пищна, подмладена кожа с хидратиран блясък. Изглеждаме по-млади и се чувстваме по-добре.

5. Възстановяване на мускулите и ставите
Интензивната физическа активност активира мускулите ни, а в резултат на напрежението се образуват микроскопични разкъсвания.
За да укрепим нашата мускулатура, тя трябва първо да заздравее и тук топлината влиза в действие. Сухите сауни ще стимулират кръвообращението и по този начин ще ускорят възстановяването на мускулите, докато нашият ускорен кръвен поток доставя повече кислород към мускулите, като по този начин облекчава напрежението.

6. Подобрена имунна система
Никога не подценявайте силата на сухата топлина, когато се борите с обикновената настинка и грип. Редовните процедури в сауната предотвратяват задръстванията и поддържат функционирането на дихателните пътища.
Излагането на топлина стимулира кръвния поток да пренася средства за повишаване на имунитета във всички части на тялото. Така на бял свят излиза протеинът на топлинния шок, който активира антиген представящите клетки. Благодарение на цитокина, естествената имунна система на тялото ни се събужда.

След като укрепим съпротивителните сили на тялото си, става по-лесно да се преборим с грипа и други вируси и бактерии.

Здравен съвет: След сауна винаги вземайте душ, за да се пречистите от всички токсини, които може да са били освободени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X