Напишете дума/думи за търсене

Какво става в душата на човека с различна сексуалност, когато родителите отхвърлят неговата същност

Дори с целия ни напредък, 46% от младите ЛГБТК+ хора са отчуждени от поне един член на семейството.

Сири Линдли е двукратен световен шампион по триатлон и популярен мотивационен оратор, която, когато е на 21 години, открива съществена истина за себе си: тя е гей.

„По това време светът не беше такъв, какъвто е днес", споделя Линдли пред събеседниците си в подкаста Open Relationships: Transforming Together. Заявявайки тази част от самоличността си, Линдли загубва връзката си с баща си.

Няма дете – независимо дали е юноша или възрастен на каквато и да е възраст, което заслужава да бъде отхвърлено от родител по този начин.

„Когато баща ми разбра, той ми се обади и започна да плаче силно", спомня си тя. „В първия момент реших, че умира и се паникьосах. И когато накрая успя да си поеме въздух, каза точно това: „Някой ми каза, че си гей. Не бих могъл да имам дъщеря, която е гей. Кажи ми веднага, Сири, че това не е вярно." Аз обаче не можех повече да отричам очевидното. Казах на баща ми:
„Истина е. Аз съм аз, аз съм същата, която винаги съм била. Моля те, просто ме обичай. Това не променя нищо."

Баща й обаче затваря телефона. Минават две години, преди да получа ново обаждане от него.

Какво се случва, когато родител отхвърли истината за детето си
Преживяването на отчуждението на Сири Линдли е историята за щетите, причинени, когато родителят не може да приеме реалността за това кое е детето му - дори ако това е само един аспект, като неговата сексуална ориентация.

Линдли описва баща си като нейния „най-добър приятел, моя герой, моя най-голям източник на любов". И все пак, когато баща й обръща гръб, Линдли трябвало да се съобрази с вълнението от съмнение в себе си и разочарованието, които се надига в нея.

„Това беше болезнено", обяснява тя. „Накара ме да се почувствам така, сякаш всичко, което бях постигнала, не означаваше нищо сега – времето, в което бях осъзнала, че съм гей. Той казваше, че „защото ти си това, което си, никога няма да бъдеш щастлива, никога няма да бъдеш обичана, ти никога няма да успееш и не заслужаваш нищо добро в живота си."

Проучване от 2023 г., проведено от Just Like Us - английска LGBTQ+ младежка организация,  открива, че 46% от анкетираните млади LGBTQ+ хора са били отчуждени от поне един член на семейството. 31% съобщават, че не се чувстват уверени, че родителите им биха ги подкрепили, ако искат да оповестят пред света, че са хомосексуални личности.

Ейми Ашедан, главен изпълнителен директор на Just Like Us, отбеляза: „Много от нас познават мъката, която ни причинява разпадането на семейните отношения, когато не сме приети такива, каквито сме."

Линдли описва вълната от емоции, които съпътстват отхвърлянето на баща й: тъга, горчивина и непреодолим гняв. В основата на всичко е страхът да не сме достатъчни, страх, с който Линдли твърди, че всички може да се съобразим.

В крайна сметка баща й възстановява контакта с нея, но Линдли не може просто да го приеме.
„Бях толкова ядосана, просто задържах този гняв... и го разкъсвах на парчета всеки път, когато се обаждаше, докато той спря да се обажда напълно, в продължение на 22 години."

Болката на Линдли от отношението на баща й в крайна сметка се превръща в силата, която я подтикна да се състезава в триатлон, решение, което промени хода на живота й.

„Определено беше нещо, което ме откъсна от загубата на баща ми, загубата на любовта на баща ми, заради това, което бях. Трябваше да се намеря. Имах нужда да намеря любов към себе си или уважение към себе си или достойнство отвътре и това щеше да бъде средството, чрез което го направих."

Родителите, които отхвърлят идентичността на децата си, може да се надяват децата им да се променят
Родителите, които отхвърлят децата си, не осъзнават, че дори ако детето се опита да се промени, то не може да се отрече от своите истини и да живее напълно пълноценен живот.

Това би означавало, че отхвърленото дете трябва да отреже съществена част от себе си, за да успокои родителите си. Това би означавало да отрече собствената си реалност, така че съществуването на неговите родители да остане валидно и на ниво.
Линдли споделя, че да приемеш себе си изцяло, дори когато родителите ти не го правят, е ценен инструмент за изцеление.

„Ще ви помогне да се излекувате, ако си подарявате всеки ден всички онези неща, заради които изпитвате болка, които не сте получили от родителите си, когато сте били деца.

Изцелението е пътуване през целия живот, с неочаквани завои, осеяно както с върхове, така и с низини. Лечебното пътешествие на Линдли предлага поглед към радостта, която идва, когато отхвърлим отхвърлянето, пред което сме изправени, и обичаме себе си изцяло, заради всичко, което сме.  

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X