Напишете дума/думи за търсене

Неочаквана причина мъжете да спрат да искат да правят секс с жените си

Депресията, по клинична дефиниция, кара човек да загуби интерес или удоволствие от неща, които някога са го радвали. Може да изглежда като постепенно откъсване от света, отдръпване от усещания, хора и дейности.

Депресията засяга всяка област от живота на индивида и, разбира се, сексуалното му желание може да бъде засегнато дълбоко.

Когато хората бъдат попитани защо правят секс, най-често срещаните отговори, както за мъжете, така и за жените, са за удоволствие и да се чувстват свързани с човека до тях. Какво се случва, когато чувството за удоволствие на човек е критично намалено? Не само мотивацията и желанието за сексуална активност могат да намалеят, но и фантазиите за секс, което може да засили либидото. Не е изненада, че много хора с депресия съобщават за намалено сексуално желание.

Добавете към това общото усещане за претоварване, изтощение и трудности при функционирането на ежедневните дейности, които може да са част от депресията, и правенето на секс може да се превърне в друг пример в живота им за „ден да мине, друг да дойде". Това може да бъде разочароващо за хора, които питат партньора си какво биха могли да направят, за да стане сексът отново забавен за половинката им.

Сексът може да бъде успокояващ или източник на стрес
Всички реагираме на житейски стресови фактори, включително депресия, по уникален начин. Някои мъже с депресия съобщават за повишено сексуално желание. Те говорят за правенето на секс, за да получат физически тласък, а също и за да се почувстват обичани и приети от друг. Наистина, ако имате желание, сексът може да бъде чудесен начин за увеличаване на химикалите в тялото ни, като допамин, който улеснява търсенето на удоволствие и може да подпомогне бдителността и енергията. Ако не се усеща отвращение или не е прекалено стресиращо, правенето на секс или мастурбирането може да бъде добър избор за подобряване на настроението на всеки.

Естествен импулс е да се освободим от негативни чувства или неудобни ситуации и всички ние развиваме умения за това, докато сме малки деца и ги добавяме през целия си живот. Развиваме навици, за които знаем, че ни карат да се чувстваме по-добре в краткосрочен план. Може би се научаваме да се разсейваме с телевизия, да тичаме в парка или да ядем нещо сладко.

Хората, борещи се с депресия, се чувстват зле през повечето време, така че техните навици за самоуспокояване може да станат по-автоматични и утвърдени. Някои от тези навици са наистина полезни, а някои в крайна сметка влошават нещата.

Ако обръщането към секса, който ви кара да се чувствате добре емоционално и физически, е полезно, тогава това е чудесен избор. Въпреки това, някои мъже с депресия съобщават, че се обръщат към сексуално поведение, което не ги кара да се чувстват добре в общата картина.

Повишеното използване на визуални материали за стимулиране може да причини нереалистични очаквания или прекъсване на връзката или изолация от партньорите. Търсенето на нови партньори може да усложни или да развали текущите споразумения за взаимоотношения. Чувството, че са принудени да правят секс с партньора си, за да облекчат болката си, може да създаде натиск или негодувание в тази връзка.

Тези мъже може да почувстват, че тяхната сексуалност преминава в натрапчиво поведение, водено от нуждата да избягат от негативните чувства, а не от положителното желание. Противоречивите чувства относно сексуалното поведение могат да създадат верига за обратна връзка, която увеличава чувството на депресия, което води до повече стремеж за избягване на тези чувства и така продължава.

Перфекционизмът може да попречи на мъжа да се наслаждава на секса
Когато говорим с хора, страдащи от депресия, това, което често откриваме, е много критичен ум, склонност към високи, често нереалистични очаквания и модел на фокусиране върху негативните аспекти на минали преживявания. Всеки секстерапевт ще ви каже, че перфекционизмът е враг на сексуалното представяне и удовлетворение.

Поставянето на нереалистични очаквания върху сексуално преживяване ще доведе до натиск, стрес и трудности да присъствате заради забавлението от случващото се. Това може да доведе до безпокойство при представяне, еректилна дисфункция, ранна еякулация и по-ниско либидо. Всичко това също може да доведе до увеличаване на симптомите на депресия.

Лекарствата за депресия могат да повлияят на либидото или сексуалната реакция
Вече е доста известно, че един от ироничните странични ефекти на популярните лекарства против депресия може да бъде намаленото сексуално желание. Те също така могат да създадат проблеми при постигане на ерекция и трудности при еякулация и оргазъм. Тези нежелани реакции могат сами да допринесат за продължаваща депресия при някои мъже. Въпреки това тези ефекти няма да се появят при всички, а някои по-нови антидепресанти намаляват сексуалните странични ефекти.

Ако приемате лекарства за депресия, говорете с предписващия ги лекар за вашите сексуални цели и симптоми. Лекарството все още може да бъде най-добрият избор за вас и има опции за ограничаване на въздействието върху вашия сексуален живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X