Напишете дума/думи за търсене

Ето така мултитаскингът влияе на връзката

Колко пъти сте чували, че лекарството за добра връзка е да прекарвате повече време заедно? Семейните терапевти насърчават двойките да отделят не по-малко от 15 минути на ден във взаимната си компания и това би трябвало да направи всичко между тях по-добро.

Но какво ще стане, ако отдалечаването не е проблем, който е свързан с прекараното време? Ами ако е енергиен проблем?

Помислете за следната ситуация – приключвате работа, минавате през супермаркета, за да напазарувате, прибирате се у дома, приготвяте вечеря, обръщате внимание на децата, учите с тях, ако е необходимо... В края на вечерта се чувствате така сякаш по-скоро искате да ревнете, отколкото да се гушнете в човека до вас.
Това е чисто изтощение от стероиди.

Коя е изненадващата причина да се вцепенявате и игнорирате половинката си след работа?
Описаният по-горе подход за справяне с изискванията на деня натоварва умствените ни запаси толкова много, че щом навлезем в нашия модерен семеен хаос, започваме да се изпаряваме. Когато сте на работа и правите две неща едновременно (като проверка на имейла си, докато присъствате на среща), вие изтощавате запасите на това, което е известно като вашето гориво за фокусиране. Това е горивото, отговорно за доставянето на жизненоважната физическа и умствена енергия, от която се нуждаете, за да се съсредоточите върху поставена задача.

Когато правите повече от едно нещо наведнъж, запасите ви намаляват бързо и драматично. Следователно колкото повече изпълнявате много задачи през деня си, толкова по-изтощени сте, когато се приберете у дома.
Вземането на решения също е изключително взискателно към вашата нервна система за реакция. И умът ви е в постоянно състояние на вземане на решения, когато изпълнявате много задачи (много повече, отколкото съзнателно осъзнавате). Следователно имате две енергийно изчерпващи системи, които работят заедно, за да унищожат вашата толерантност към външни стимули, като деца, които хленчат, кучета, които се държат лошо, или съпруг, който не чете мисли.

Докато се приберете вкъщи, горивото ви за фокус е доста под минимума. Така че всички решения, които вземете, след като влезете в дома си, изглеждат по-сериозни и по-съкрушителни, отколкото са в действителност.

"Какво ще ядеш - пиле или риба?" — „За бога! Просто ми сложи нещо в чинията"
„Мамо, моля те, мога ли да играя първо на видеоигра и след това да напиша домашното?" — „Каквото и да е. В момента не мога да съставя пълно изречение, камо ли да започна дебат."
„Хей, да наваксаме ли със сериала или ще гледаме филм? " — „Не ме интересува. И без това ще заспя до 21 часа."

Не е чудно, че гравитираме към умопомрачителни дейности като сърфиране в интернет или „прелистване" на телевизионните канали, вместо да участваме в  стимулиращи разговори за изграждане на връзка с нашия партньор. След като изчерпим горивото си за фокусиране, може буквално да се почувстваме делириумни и дезориентирани. Способността ни да контролираме импулсите си също намалява. Това може да надигне грозната си глава под формата на нощно похапване, крещене на любимите ни хора или правене на ненужна онлайн покупка.

И така, ако мултитаскингът е толкова лош, защо изглежда, че той е единствената ни възможност да свършим всичко? Независимо колко нефункционален е мултитаскингът, не вярвам, че някога ще приемем реалността, че той всъщност ни прави по-малко ефективни.

По някаква причина изглеждаме привързани към убеждението, че постигаме повече чрез многозадачност , въпреки че изследванията постоянно показват, че това не е истина (и че всъщност може да увреди мозъка и кариерата ви).

Когато правите няколко неща едновременно, вашите когнитивни способности са силно нарушени и вие функционирате на дори по-ниско ниво на ефективност от някого, който е пуши много марихуана.


След като разбрахте странната страна на науката, нека да разгледаме начините да се отървем от този навик.

1. Разграфете времето, за да направите само едно нещо
Ако пишете доклад, изключете всички звучи и нотификации на вашия имейл, телефон, незабавни съобщения. Когато прекарвате време с детето си, прекарвайте време с него. Не преглеждайте списъка си със задачи, докато оцветявате книжка. Изпълнете една задача изключително добре, вместо три задачи посредствено.

2. Правете изкуствени „почивки за цигара" през целия ден
Не, не ви препоръчвам да придобиете този вонящ навик. Но истината е, че пушачите си позволяват кратки, но редовни почивки през деня. Но вместо да пушите цигара, използвайте почивките си, за да се разходите малко и да подишате дълбоко. Учените съобщават, че диафрагменото дишане само за 30 секунди помага да успокоите ума си и подобрява нивото на щастие и физическо благополучие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X