Напишете дума/думи за търсене

4 неизказани риска от използването на секса, за да получи жената това, което иска от мъжа

Преди няколко дни чух разговор в салона за красота, който ме накара да се замисля за състоянието на интимност в отношенията. Една от другите клиентки споделяше на маникюристката, че ако съпругът й не свърши всички домакински задължения, които са негова отговорност, няма начин да получи секс.

Явно въпросната жена беше последовател на вековен набор от правила, вярвайки, че човекът, който контролира, е този с по-голямата власт във връзката. Освен това отказва интимността като наказание и я използва като награда. Проблемът с този подход е, че физическата близост е един от начините, по които партньорите показват любов един към друг.

Ситуацията също ме насърчи да поровя още по-дълбоко в света на рисковете, които носи използването на секс като инструменти или оръжие за получаване на нещо.

1. Превръща се в емоционална манипулация
В моногамните връзки у дома е единственото място, където получавате физическа привързаност или сексуална активност. Отказът на интимност като форма на наказание често изпраща сигнал на партньора ви, че би било по-добре да търси физическо удовлетворение другаде.

Свързваме се с половинките си чрез физическа интимност по начин, по който не се свързваме в други взаимоотношения. Като такъв сексът е свещен. Въпреки че партньорите може да не споделят един и същ нагон, копнеж или желание, твърдението, че „не сте в настроение", защото се опитвате да накажете човека до вас, (а не защото наистина сте уморени или не се чувствате добре), е равносилно на използване на интимността като оръжие.

Разбира се, има нощи, когато се ядосвате за нещо и предпочитате да се откажете от правенето на любов и това винаги е ваш прерогатив. Но да го задържате на пауза непрекъснато, докато не прецените, че партньорът ви не е направил необходимото, за да „спечели" правото на ласки, е емоционално изнудване.

2. Създава негодувание и емоционална дистанция
Задържането на интимност предизвиква негодувание, отчуждава партньора, кара го да се чувства по-малко обичан и по-малко ценен и подкопава доверието във връзката. Въпреки това, погледнато от обратната страна, сексът като стока води до системата за възнаграждение.

Когато една двойка е щастлива и иска да се сближи, времето между чаршафите е чудесен начин да увеличи близостта си. Физическата интимност е начин, по който партньорите си дават един на друг, докато практикуват и изкуството да получават. Времето, прекарано заедно, произвежда прекрасния окситоцин.

3. Създава дисбаланс на силите
Вместо да бъде споделено преживяване като двойка, „сексът с награда" превръща правенето на любов в нещо едностранчиво. Физическата интимност във връзката не се отнася само до полов акт, но и до чувствените и духовни аспекти на секса. Когато се раздава само като награда, интимността в романтичните отношения се усеща повече като механика.

В секса има голяма доза сила и да си човекът, който казва единствено „да" или „не", създава обезпокоителен дисбаланс на силите.

Използвате ли тази сила за доброто на всички участници, включително вашето физическо и психическо здраве? Или използвате интимността, за да държите партньора си на каишка – за да го накажете или възнаградите за това, че отговаря на вашите очаквания? Често те дори не се споменават или обсъждат.

Разбира се, никога не бих ви казала, че дължите на партньора си интимност, когато наистина не я желаете. Никога. Просто помислете дали използвате секса като нездравословно средство за контрол във връзката си, дори и да не сте го осъзнавали досега.

Ако изберете да използвате интимността като стока – или задържането като начин да „накажете" партньора си, или да използвате интимността като начин да възнаградите партньора си за „доброто" поведение – вие нарушавате романтичната си връзка и намалявате интимността и доверието.

4. Сексът като разменна монета ще разруши връзката
Дали използването на интимността като разменна монета в отношенията ви превръща в детегледач или в дете?

Колко по-силна и по-щастлива би могла да бъде вашата връзка, ако интимността беше акт на любов, а не сделка, нали?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X