Напишете дума/думи за търсене

Защо винаги трябва да казваме това, което чувстваме?

Колко пъти сте се спирали да кажете това, което наистина чувствате? Мълчите от страх от реакцията на другите и защото сте в ступор да покажете какво чувствате, но в крайна сметка вие сте този, който се чувства зле.

Другите хора не могат да отгатнат какво чувствате. Следователно, ако не кажете това, което мислите или усещате, ще страдате. От друга страна, да кажете това, което чувствате, да дадете своето мнение и идеи и дори да кажете „не”, ще ви накара да се почувствате освободени и да контролирате живота си. Да бъдеш асертивен, означава да утвърждаваш себе си.

„Винаги казвайте какво чувствате. Правете каквото мислите."
-Габриел Гарсия Маркес-

Вярно е, че казването на това, което мислите, понякога може да предизвика страх и безпокойство у вас. Независимо от това, неизказването на това, което мислите или чувствате, може да повлияе негативно на отношенията ви с околните.

Представяме ви 5 причини, които ще обяснят защо е толкова важно да казвате това, което наистина чувствате.


Ще се почувствате освободени
Когато изразявате мнението или чувствата си с уважение, любов и обич и пуснете онова, което ви тревожи или притеснява, ще се почувствате наистина освободени. Неизразяването на емоциите е бреме, което носите със себе си всеки ден. Освен това вреди на взаимоотношенията ви с околните, без дори да го осъзнавате.

Ще се почувствате по-близо до другия човек
Когато вече няма никакви бариери между вас, защото сте изразили всичко, което сте искали да кажете, се създава близост. Това е интимност, в която вашето доверие се засилва и отношенията ви се подобряват. Това е така, защото вече знаете как се чувства отсрещният, а това ви кара да се чувствате спокойни.

Ще спрете да се криете
Ако криете това, което мислите, всъщност криете себе си. Вие създавате невидима стена около себе си и никой не може да види наистина. Ако не се покажете такива, каквито сте в действителност, останалите ще развият погрешни представи за вас. Това, което ще видят, е само изображение. Те няма да видят истинската ви същност и няма да могат да ви оценят наистина.

„Животът не е лесен за никой от нас. Но какво от това? Трябва да имаме постоянство и преди всичко увереност в себе си. Трябва да вярваме, че сме надарени за нещо и че това нещо, на каквато и цена, трябва да бъде постигнато.”
-Мари Кюри-

Ще подобрите комуникацията си
Когато се научите да казвате „не”, да изразявате това, което чувствате, комуникацията ви с околните преминава на друга плоскост, където всичко е прозрачно и няма какво да криете. Вече няма да се страхувате да покажете това, което вашият ум и тяло искат.

Ще постигнете синхрон
Ако не кажете това, което чувствате, създавате несъответствие между това, което сте в действителност, и това, което показвате от вас на другите. Когато се научите да говорите и да изразявате словесно това, което ви тревожи, вие постигате съгласуваност между вашия вътрешен и външен свят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X