Напишете дума/думи за търсене

Непослушните деца: 5 стратегии как да се справим с тях

Вашето дете отказва ли да направи това, което го помолите? Изглежда ли, че го прави нарочно? Чудите ли се как да го накарате да слуша?

Ако това е валидно за вас, продължете да четете, за да получите малко прозрение и полезни съвети как да се справите с непокорно дете.

Отглеждането на деца е предизвикателство за родителите на толкова много нива. Започвайки с бременността, раждането на деца е вълнуващо и красиво изживяване, но изпълнено с несигурност. Невъзможно е да се предвиди всичко, което ще се появи, защото всяко дете е уникално. Ако сте нов в родителството (или го правите от известно време), знаете, че голяма част от него може да се управлява с правилните ресурси.

Ако обаче имате работа с особено непокорни деца, предизвикателствата често могат да изглеждат непреодолими. Непослушните деца ще станат по-непреклонни в поведението си, ако не се заемете с проблемите отрано. За съжаление, няма магическа формула, която да накара детето ви да започне да се подчинява на правилата и да се държи перфектно от ден на ден. Въпреки това психолозите имат някои съвети за преформулиране на ситуацията и пренасочване на трудното поведение.

Непослушание при децата

Преди да се опитате да разрешите проблема, важно е да определите дали детето ви се бори с непослушание или това е просто фаза. По време на своето развитие децата преминават през много различни етапи и някои от тях включват непокорство и отблъскване срещу родителите. От около 15 месеца до три години децата са в етапа „Не". В този период те почти систематично оспорват всичко, което казват родителите им. Това със сигурност е влудително, но е важна част от тяхното социално развитие. Те научават, че отговорите им влияят на обкръжението им, което им помага да развият своята независимост и да укрепят характера си.
Най-добрият начин да се справите с този етап е да проявите търпение и разбиране. Предлагането на няколко възможности за избор, когато става въпрос за вземане на решения, може да им помогне да се чувстват по-контролирани и да смекчат негативните реакции.

Ако този ранен етап не се управлява правилно, истинското неподчинение започва да надига глава на две или три години. Непослушните деца са тези, които последователно отказват да следват правилата и проявяват известна враждебност към родителите или други авторитетни фигури. Някои родители смятат, че това поведение ще изчезне, докато детето расте, но често е точно обратното. Ако не го адресирате правилно, децата могат да станат тийнейджъри с дисоциални поведенчески проблеми.

Как да управляваме непослушните деца?

Най-добре е да се обърне внимание на неподчинението възможно най-рано. Ако може да се намесите по време на етапа „Не", всичко ще бъде по-лесно по-късно. На този етап експертите смятат, че най-доброто отношение е спокойното. Опитайте се да намерите баланс някъде между разрешаването и стриктността.

Ако проблемът продължава след две или три години, опитайте да приложите следните стратегии:

1. Мотивирайте детето си
Непослушните деца не изпитват никакво удоволствие от това, че са непослушни. Проблемът е, че те може да не знаят друг начин да се държат или да не разбират ползите от това да действат различно. Ще трябва да намерите начин да ги мотивирате да се държат правилно. Помогнете им да разберат, че всеки ще има полза, ако го направи, и че има други начини да изразят себе си. Години на изследвания са установили, че най-добрият начин за отглеждане на деца е чрез баланс между дисциплина и обич. Внимателно обяснете проблемите, които възникват, когато се държат по този начин, и изгответе план за действие, който включва всички. Този подход помага на децата да разберат по-добре защо послушанието и добрата комуникация могат да бъдат толкова положителни.

2. Действайте незабавно, но не се подавайте на нервите си

Знаем, че е сложно, но търпението е ключът към справянето с това поведение. Опитайте се да се справите с него възможно най-скоро, не го отхвърляйте и не мислете, че може да „се справите с него по-късно".

Влизането в битка с волята с вашето дете също не е продуктивно или здравословно. Ако детето ви не се подчинява, добра техника е да слезете на нивото на ръста на детето си и да му обясните със спокоен, но твърд глас, че няма да толерирате тази реакция. Важно е да реагирате веднага, а не след часове или дни. След като моментът отмине, за детето ще бъде много по-сложно да разбере последствията от своите действия. Това, от своя страна, прави по-трудно свързването на правила или инструкции с конкретна ситуация.

3. Установете рутина
Един от ключовете за избягване на неочаквано и непокорно поведение е установяването на ясна рутина. Придържането към ясен и последователен график всеки ден помага на детето ви да се подготви емоционално за дейностите през деня. Когато знае какво следва, то се чувства по-сигурно. То ще разбере какво се случва около него, което насърчава сътрудничеството и баланса в поведението му.

Дезорганизираната рутина, от друга страна, изпраща съобщението, че няма структура, граници или правила. Това кара децата да вярват, че никой не очаква нищо от тях, така че те могат да правят каквото си искат по всяко време. Всъщност е възможно децата да се държат непокорно или непослушно, защото не разбират какви са техните отговорности.

4. Поставяне на граници

В рамките на тази рутина трябва да установите ясни правила и граници. Това трябва да са ясни насоки, които са подходящи за етапа на развитие на детето и жизнеспособни предвид наличните ресурси. Вашето дете трябва да може да ги разбира. Ако не са разбираеми за него, няма да може да ги следва. Ето защо е толкова важно да се установят правилата, когато всички присъстват. Обяснете ясно и обсъдете защо съществува правилото, очакваното поведение и какви са ползите. Посланията трябва да са ясни. Безполезно е да казвате на детето „не прави това", ако не го научите също какво е подходящото поведение. Например, ако искате да спре да играе и да седне да обядва, опитайте нещо като: „Време е да спреш с играта. Остави си играчката и ела да седнеш на масата".

5. Избягвайте наказанията и възнаграждавайте доброто поведение

От години социалните учени поставят под въпрос полезността на наказанието. Те са открили, че наказанието често води до по-предизвикателно и нежелано поведение, защото детето осъзнава, че неподчинението му привлича вниманието на възрастните. Използването на положително подсилване и възнаграждаването на доброто поведение се оказва много по-мощно. Когато детето ви се държи правилно, важно е да забележите и да му обясните защо това, което прави, е добро. Не е нужно да му давате материални подаръци или награди. Да му съобщите, че сте доволни от поведението им, е повече от достатъчно. Прегръдка и няколко мили думи у всичко, от което едно дете има нужда, за да иска да повтори ситуацията.

Неподчинението не се появява от нищото
Ако имате непослушно дете, не забравяйте, че има причина то да се държи по този начин. То не го прави, защото е забавно или му е приятно да прави живота ви труден. Основната причина за неговото поведение може да е, че търси начини да участва в заобикалящата го среда. Може би просто трябва да знае какво очаквате от него и как да е добре да действа. Ето защо е толкова важно цялото семейство да се включи в процеса и линиите за комуникация да останат отворени.

Ако следвате тези стратегии и нещата не се подобрят, може да помислите да потърсите професионалист, който да ви помогне да навигирате в процеса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X