Киселото зеле е зимната магия на българската кухня - ароматно, леко хрупкаво, полезно и универсално. Да, всички знаем за сармите и капамата... но днес ще ви отведем по по-различен път.
Добруджанска зелева манджа „по старата школа"
Време за приготвяне: около 1 час
Това е традиционно ястие от Добруджа – проста селска гозба, която се е приготвяла през зимата, когато в мазата има едно-единствено богатство: кисело зеле. Вкусът е изненадващо дълбок, а ароматът – стоплящ.
Необходими продукти:
1 малка глава кисело зеле (около 1 кг), ситно нарязана
1 голяма глава лук
100 мл олио
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. чубрица
1 с.л. брашно
1 дафинов лист
500 мл зелева чорба (или вода, ако зелето е много солено)
Начин на приготвяне:
- В дълбока тенджера загрейте олиото и добавете нарязания лук. Гответе до златисто.
- Добавете брашното и разбъркайте до светъл руж. Свалете от огъня, поръсете с червен пипер и бързо разбъркайте.
- Върнете на огъня, добавете зелето и овкусете с черен пипер, чубрица и дафинов лист.
- Налейте зелевата чорба и оставете да къкри около 40 минути.
- Ястието става още по-вкусно, ако престои 1 ден.
„Сточанско зеле с праз и пушено месо" (старинна от Западните Родопи)
Време за приготвяне: 1 час и 20 минути
Автентична зимна рецепта от района на Сточаните – пушеният аромат и киселото зеле са класическа родопска комбинация.
Необходими продукти:
1 кг кисело зеле, нарязано на ивици
300-400 г пушени гърди или домашен пушен бут
2 стръка праз
100 мл олио или мас
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. шарена сол
1 дафинов лист
300 мл топла вода
Начин на приготвяне:
- В дълбок тиган или тенджера загрейте мазнината и запържете нарязания праз.
- Добавете пушеното месо, нарязано на едри парчета. Запържете леко.
- Поръсете с червения пипер, добавете зелето и подправките.
- Залейте с водата, похлупете и оставете да ври на слаб огън около 1 час.
- Ако искате по-запечен вкус, прехвърлете в тава и печете 15 минути на 200°C.
Орзо с кисело зеле и бекон (по-новаторска комбинация)
Време за приготвяне: 35 минути
Една модерна, но много вкусна рецепта. Орзото е невероятно подходящо за комбиниране с кисело зеле - абсорбира аромата и прави ястието кремообразно.
Необходими продукти:
200 г орзо
300 г кисело зеле, ситно нарязано
150 г бекон
1 глава лук
2 скилидки чесън
50 г масло
1 ч.л. пушен червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
600 мл зеленчуков бульон
50 мл бяло вино (по желание)
Начин на приготвяне:
- Запържете бекона до леко хрупкаво състояние. Извадете и оставете настрана.
- В същата мазнина запържете лука и чесъна.
- Добавете зелето и гответе 5 минути.
- Изсипете орзото, разбъркайте и налейте бульона + виното.
- Гответе 12–15 минути, като разбърквате, докато стане кремообразно.
- Накрая добавете маслото и бекона.
Печени кюфтета с кисело зеле и кашкавал
Време за приготвяне: 50 минути
Кюфтета... със зеле? Да! Тази рецепта се появи първо по кулинарни форуми и бързо набра популярност. Тайната е в сместа, която става невероятно сочна.
Необходими продукти:
500 г смес кайма (свинско/телешко)
200 г много ситно нарязано кисело зеле
1 яйце
50 г настърган кашкавал
1 малка глава лук
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. кимион (по желание)
2 с.л. галета
Начин на приготвяне:
- Смесете всички продукти в купа и омесете добре.
- Оставете сместа да почине 15 минути, за да омекне зелето.
- Оформете кюфтета и подредете върху хартия за печене.
- Печете 25–30 минути на 200°C.
Сервирирайте с кисело мляко или горчица.
Немска Krautpfanne – запържено зеле с картофи и наденица или ребра
Време за приготвяне: 40 минути
Една от класиките в немската домашна кухня. По традиция е със Sauerkraut, но с българско кисело зеле става два пъти по-сочно и с по-богат вкус. Това е типично ястие за студените месеци - готви се в тиган, става за нула време и е невероятно засищащо.
Необходими продукти:
400 г кисело зеле, нарязано
300 г картофи, нарязани на малки кубчета
250 г наденица (пушена или варена), нарязана на кръгчета, или свински ребра
1 глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън
2 с.л. олио или масло
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. сладък червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
100 мл зелева чорба или вода
пресен магданоз (по желание)
Начин на приготвяне:
- Загрейте олиото и запържете картофите до лек златист цвят. Извадете ги.
- В същия тиган запържете наденицата/ребрата до зачервяване. Извадете наденацита, а ако готвите с ребра, оставете под похлупак още 20 минути да се задушат.
- Добавете лука и чесъна, запържете до омекване.
- Сложете киселото зеле и гответе около 5 минути.
- Поръсете с подправките, налейте зелевата чорба и оставете да къкри 7–8 минути.
- Върнете картофите и месото в тигана и гответе още 5 минути, за да се смесят вкусовете.
- По желание поръсете с пресен магданоз.
Киселото зеле е безкраен източник на вкус - от забравените селски манджи до модерните градски експерименти. Всяка от тези рецепти е автентична, изпитана и харесвана, но и достатъчно различна, за да внесе нов живот на зимната ви трапеза.

Коментари (0)
Вашият коментар