Напишете дума/думи за търсене

5 страхотни рецепти с кисело зеле - стар вкус, нови идеи

Киселото зеле е зимната магия на българската кухня - ароматно, леко хрупкаво, полезно и универсално. Да, всички знаем за сармите и капамата... но днес ще ви отведем по по-различен път. 

Добруджанска зелева манджа „по старата школа" 

Време за приготвяне: около 1 час

Това е традиционно ястие от Добруджа – проста селска гозба, която се е приготвяла през зимата, когато в мазата има едно-единствено богатство: кисело зеле. Вкусът е изненадващо дълбок, а ароматът – стоплящ.

Необходими продукти:

1 малка глава кисело зеле (около 1 кг), ситно нарязана

1 голяма глава лук

100 мл олио

1 с.л. червен пипер

1 ч.л. смлян черен пипер

1 ч.л. чубрица

1 с.л. брашно

1 дафинов лист

500 мл зелева чорба (или вода, ако зелето е много солено)

Начин на приготвяне:

  1. В дълбока тенджера загрейте олиото и добавете нарязания лук. Гответе до златисто.
  2. Добавете брашното и разбъркайте до светъл руж. Свалете от огъня, поръсете с червен пипер и бързо разбъркайте.
  3. Върнете на огъня, добавете зелето и овкусете с черен пипер, чубрица и дафинов лист.
  4. Налейте зелевата чорба и оставете да къкри около 40 минути.
  5. Ястието става още по-вкусно, ако престои 1 ден.

„Сточанско зеле с праз и пушено месо" (старинна от Западните Родопи)

Време за приготвяне: 1 час и 20 минути

Автентична зимна рецепта от района на Сточаните – пушеният аромат и киселото зеле са класическа родопска комбинация.

Необходими продукти:

1 кг кисело зеле, нарязано на ивици

300-400 г пушени гърди или домашен пушен бут

2 стръка праз

100 мл олио или мас

1 с.л. червен пипер

1 ч.л. черен пипер

1 ч.л. шарена сол

1 дафинов лист

300 мл топла вода

Начин на приготвяне:

  1. В дълбок тиган или тенджера загрейте мазнината и запържете нарязания праз.
  2. Добавете пушеното месо, нарязано на едри парчета. Запържете леко.
  3. Поръсете с червения пипер, добавете зелето и подправките.
  4. Залейте с водата, похлупете и оставете да ври на слаб огън около 1 час.
  5. Ако искате по-запечен вкус, прехвърлете в тава и печете 15 минути на 200°C.

Орзо с кисело зеле и бекон (по-новаторска комбинация)

Време за приготвяне: 35 минути

Една модерна, но много вкусна рецепта. Орзото е невероятно подходящо за комбиниране с кисело зеле - абсорбира аромата и прави ястието кремообразно.

Необходими продукти:

200 г орзо

300 г кисело зеле, ситно нарязано

150 г бекон

1 глава лук

2 скилидки чесън

50 г масло

1 ч.л. пушен червен пипер

1/2 ч.л. черен пипер

600 мл зеленчуков бульон

50 мл бяло вино (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Запържете бекона до леко хрупкаво състояние. Извадете и оставете настрана.
  2. В същата мазнина запържете лука и чесъна.
  3. Добавете зелето и гответе 5 минути.
  4. Изсипете орзото, разбъркайте и налейте бульона + виното.
  5. Гответе 12–15 минути, като разбърквате, докато стане кремообразно.
  6. Накрая добавете маслото и бекона.

Печени кюфтета с кисело зеле и кашкавал

Време за приготвяне: 50 минути

Кюфтета... със зеле? Да! Тази рецепта се появи първо по кулинарни форуми и бързо набра популярност. Тайната е в сместа, която става невероятно сочна.

Необходими продукти:

500 г смес кайма (свинско/телешко)

200 г много ситно нарязано кисело зеле

1 яйце

50 г настърган кашкавал

1 малка глава лук

1 ч.л. черен пипер

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. кимион (по желание)

2 с.л. галета

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всички продукти в купа и омесете добре.
  2. Оставете сместа да почине 15 минути, за да омекне зелето.
  3. Оформете кюфтета и подредете върху хартия за печене.
  4. Печете 25–30 минути на 200°C.

Сервирирайте с кисело мляко или горчица.

Немска Krautpfanne – запържено зеле с картофи и наденица или ребра 

Време за приготвяне: 40 минути
Една от класиките в немската домашна кухня. По традиция е със Sauerkraut, но с българско кисело зеле става два пъти по-сочно и с по-богат вкус. Това е типично ястие за студените месеци - готви се в тиган, става за нула време и е невероятно засищащо.

Необходими продукти:

400 г кисело зеле, нарязано

300 г картофи, нарязани на малки кубчета

250 г наденица (пушена или варена), нарязана на кръгчета, или свински ребра

1 глава лук, ситно нарязан

2 скилидки чесън

2 с.л. олио или масло

1 ч.л. пушен червен пипер

1 ч.л. сладък червен пипер

1/2 ч.л. черен пипер

1 ч.л. кимион

100 мл зелева чорба или вода

пресен магданоз (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте олиото и запържете картофите до лек златист цвят. Извадете ги.
  2. В същия тиган запържете наденицата/ребрата до зачервяване. Извадете наденацита, а ако готвите с ребра, оставете под похлупак още 20 минути да се задушат.
  3. Добавете лука и чесъна, запържете до омекване.
  4. Сложете киселото зеле и гответе около 5 минути.
  5. Поръсете с подправките, налейте зелевата чорба и оставете да къкри 7–8 минути.
  6. Върнете картофите и месото в тигана и гответе още 5 минути, за да се смесят вкусовете.
  7. По желание поръсете с пресен магданоз.

Киселото зеле е безкраен източник на вкус - от забравените селски манджи до модерните градски експерименти. Всяка от тези рецепти е автентична, изпитана и харесвана, но и достатъчно различна, за да внесе нов живот на зимната ви трапеза.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X