Напишете дума/думи за търсене

Стани номер едно: 7 качества на победителя

Имате цел, която мечтаете да осъществите? Но през цялото време си мислите „Има толкова по-способни и по-умни хора от мен. Няма да се справя. Щом веднъж не се е получило, значи такъв ми е късметът”. Ако често минават такива идеи през главата ви, значи този текст е за вас.

Становището на психолозите звучи твърде обнадеждаващо – за да сте победител в живота и да постигате целите си, не е задължително да сте умни, красиви и талантливи на куп. Впрочем това не е новина – виждаме доказателствата постоянно. Победителите компенсират липсата на определени черти в характера си, като развиват старателно и наблягат на следните 7 качества:

1. Увереност, готовност да заявиш себе си

Не става дума за нарцистична самоувереност, а за вяра в собствените сили и подчертаване на личните способности. Тези хора си казват: „Аз мога – пък да става каквото ще”. Ако се съмняваха в себе си, едва ли щяха да постигнат същите резултати. Скромността краси човека, но същевременно го отдалечава от победите. Някои психолози стигат по-далеч и твърдят, че прекалената скромност е най-нездравата форма на самооценка.

2. Имунитет към отказите, пораженията и насмешките

Това качество е наистина важно. Победителите не си слагат на сърцето пораженията и не ги приемат твърде на сериозно. На тях общо взето им е все едно какво си мислят другите за тях и не възприемат подигравките лично. Неуспехите ги правят по-силни.

3. Всеотдайност, упоритост и воля за победа

Тези качества са почти синоними. Практиката показва, че хората не постигат целите си често не защото са достатъчно талантливи или умни, а тъй като се обезкуражават. И забравят, че най-тъмно е преди разсъмване.

4. Труд и дисциплина

Победителите имат способността да си поставят реални срокове за осъществяване на целите. Освен това организират времето си така, че да имат време и за пълноценна почивка, защото знаят, че изтощението не води до нищо добро.

5. Гъвкавост

За да постигнат успех в намеренията си, победителите са готови да реагират според ситуацията и развоя на събитията – запознанство с нови хора, контакти, партньори. Тези хора не ограничават себе си в определени рамки и са напълно отворени към новото, без обаче да правят компромиси със себе си и принципите си. Обикновено те имат многостранни интереси, и хобита, с които с удоволствие разпускат.

6. Творчество

Творчеството е тясно свързано с гъвкавостта. Победителите не зациклят само на една дейност, а постоянно развиват творческите си способности – например, не се занимават само с нещата, в които са сигурни, че са добри, а експериментират, откриват нови способности в себе си и пробват – докато постигнат резултат. Те сами творят живота си и са ковачи на собствения си късмет.

7. Оптимизъм

Ако искате да сте номер едно, по-добре забравете за черните мисли. Кое е най-страшното, което може да се случи при неуспех? Нищо, което да не можем да преживеем. Неуспехът далеч не е най-страшното в живота. По-страшно е, когато със самите нас не се случва нищо. И е по-добре да се опитаме да прекрачим границите (си), вместо да кършим пръсти и да съжаляваме за пропуснатите възможности.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X