Напишете дума/думи за търсене

Два бели зеленчука вършат чудеса за здравето

И сурова, и варена ряпата е все полезна. Това го знае и руският президент Владимир Путин, който често я „кани” за мезе към червеното си винце. Прави си я на салата. А тя за радост може да се яде още на пюре, супа, в гювече, на пара, на жар, на шиш, пълнена с плънка. На ряпата и коренът и листата са ядливи. Ако не знаете какво да правите с листата, вече сте информирани - приготвят се като спанака. Ряпата е радвала людете още на древен Рим и Гърция, защото съдържа калий, калций, фосфор, желязо, магнезий, фолиева киселина, витамини А1, В1, В2 и С.

Почитателите на диетите могат смело да я стържат в салатите си, защото съдържа 90% вода и уж ядеш нещо, а не се трупа нищо излишно. Нискокалорична е.

Тумбестият зеленчук има противовъзпалително и успокояващо действие и може да се налага външно, примерно на рана, която трудно зараства. Като я е направила зимен зеленчук, природата й е възложила още една задача – да помага при измръзване. Облекчава и болки. Използва се още при прогонване на болести на устната кухина, анемия и дихателни неразположения. Ако имате кашлица и гърдите ви свирят песен, която не ви харесва, издълбайте вечерта една черна ряпа, поръсете я с 1 с.л захар или сипете мед, и на сутринта изпийте отделилия се сок.

Плюс за черната ряпа е фактът, че има три пъти повече калий, в сравнение с бялата. Ряпата също така е метла за лошия холестерол, гони и жлъчни проблеми. Богатото съдържание на етерични масла помага при проблеми на храносмилателната система. И на опънатите ни нерви можела да помогне.

Витамин В1 съдейства по-лесно да се справяме със стреса, безпокойството и депресиите. Отварата от листата й пък подхранват косата, предотвратяват оредяването, чупливостта и омазняването. В козметиката се използва срещу акне. За укрепване на зъбите и костите пийте сок от ряпа (или отвара от листата) + морковен сок и от глухарче.

Карфиолът пази от рак

У нас братовчедът на броколито се шири предимно в туршиите, но му е чудно и на салата в компанията на риба тон, запечен с пиле и броколи, като кремсупа заедно с броколи, на пара с масло и кълнове, като добавка към запечени броколи и сметана, като запеканка със сирене, кашкавал, праз, галета и заквасена сметана, сварен и поднесен с червен пипер и масло или чеснова майонеза, а и паниран. В България най- разпространеният сорт е германският Ерфуртско джудже. За да не стане кафеникаво това джудже обаче, при бланширането му трябва да се добави малко лимонов сок във водата.

Тъй като карфиолът съдържа серни съединения, те могат да реагират при контакт с желязото, което се съдържа в железния съд за готвене и да потъмнее. Освен вкусен, къдравелът е и супер полезен, защото съдържа много витамин С, витамини В5 и В6, манган, фибри, Омега-3 мастни киселини, фолиева киселина, витамин К, калций, натрий, калий, желязо, магнезий, фосфор, мед, хлор, сяра, лимонена и ябълчна киселина.

Карфиолът е суперценен, защото подпомага работата на черния дроб да неутрализира токсичните вещества в организма. И така пази от рак. Той насърчава организма да произвежда ензими, които се грижат за детоксификацията на организма. Добавете малко куркума към карфиола и го поднесете на любимия си, така ще гарантирате мъжкото му здраве. Добра профилактика е на рака на простатата, както и на ревматоидния артрит.

За още полезна информация, съврзана със здравословното хранене, и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X