Напишете дума/думи за търсене

Не се мотай! Направи го сега!

СНИМКА: Pixabay

В тези първи дни от новата година много от нас се впускат да вземат важни решения за 2021 година. Но защо винаги с времето все отлагаме нещата и не следваме плана, който сме съставили предварително?

Твърди се, че това е особен проблем при студенти и академици. Специалисти по психология считат този факт за най-големия проблем в образователната система.

Отлагането може да навреди на резултатите на учащите, както и тяхното умствено и физическо здраве. С навлизането на дигиталната ера възможностите за разсейване са доста и то изключително леснодостъпни.

Експерти споделят, че това е различно от възможността просто да забравим да свършим нещо, нито невъзможност да управляваме времето си. Главният проблем е свързан с неуспеха да контролираме емоциите си.

Когато умишлено избягваме да свършим нещо, ние се опитваме да си повдигнем настроението, като пропуснем неприятната дейност. Така обаче осъзнато отхвърляме нещо, което знаем, че в бъдеще ще доведе до негативни последствия.

Сред хората, които са най-предразположени към прилагането на тази практика, са импулсивните, перфекционисти, притеснени от очакванията на околните и страхуващи се от провал. И все пак има спасение, стига да се прилагат следните техники:

1. Практически техники за фокусиране и медитация, с цел постигане на контрол над негативните мисли

Важно е да си даваме сметка за важността на задачата и така да се ангажираме с нея. Когато осъществяваме някакъв вид напредък по даден въпрос, започваме да се чувстваме по-добре и по този начин ни става още по-лесно.

2. Разделяне на задачата на няколко по-малки и последователни стъпки

Една от причините за отлагането е, че целите, които си поставяме, често са твърде смели и неясни, което ги прави още по-смущаващи и неприятни. Разпределянето на стъпките в изпълнението на дадена задача придава доста по-опростен и улеснен вид на дейността.

3. Не трябва да се самонаказваме заради това, че отлагаме

Проучвания показват, че хората, които успяват да си простят по-лесно, след това са по-малко склонни да отложат нещо отново. Колкото повече вина изпитваме, толкова по-трудно ще се заемем с неприятната дейност.

4. Работа върху добрите навици, които вече имаме

Изграждането на навик не е невъзможна мисия. Когато поставяме нещата пред очите ни, много по-трудно бихме ги подминали. Нека всичко, което трябва да свършим, ни е под ръка, и процентът то да се случи ще е доста по-голям.

5. Представа за бъдещето ни

Когато се представят бъдещите проекции за някого пред самия него, той е много по-склонен да се замисли и да започне да работи върху проблема. Отбелязването на нужните действия, които биха подобрили бъдещето ни състояние, е доста ползотворен начин за избягване на тяхното отлагане.

6. Изясняване на причините, поради които ни вълнува това, което правим

Специалисти твърдят, че отлагането често може да се окаже по-дълбок екзистенциален проблем относно липсата на идентичност и определяне на посока в живота. Принципно се отбягват задачи, които ни се струват скучни или недостатъчно значими. Ето защо е важно да си дадем сметка как това, с което се занимаваме, се вписва в нашите амбиции и стремежи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X